Eesti ajaloo kalleimalt müüdud ratsu järglane astub isa sammudes

Ratsutamine.postimees.ee
Copy
Christelle Littunen ja A D Reed
Christelle Littunen ja A D Reed Foto: Hanna Heinonen

Viimasel paaril aastal oleme saanud kaasa elada päris mitmele eesti sporthobuse eduloole. Neile lisandub veel üks. Nimelt müüdi üks noor talent jällegi maailma tipus olevale ratsasportlasele.

2009. aasta novembris oli kõikide kohalike ajalehtede veergudel kolm nime: Heiti Hääl, Athina Helene Onassis-Miranda ja A Big Boy. Eesti sellel hetkel kuulsaim hobune, A Big Boy, müüdi meie ratsaspordisõprade suureks kurvastuseks Onassise pärijannale. Summasid ei avalikustatud, kuid arvatavasti oli see kalleim hobusemüügi tehing Eestis.

10 aastat hiljem tituleeriti Eesti sporthobuse tõugu 8-aastane täkk A D Reed Helsingi horse show’l noorte hobuste arvestuses aunimetusega Talent of the Year. Raudjas ratsu on üks silmapaistvamaid A Big Boy järglaseid. Nüüd siirdus noor talent kolumblase Daniel Blumani talli, kes võistleb Iisraeli lipu all. Daniel lõpetas 2019. aasta FEI Longines Ranking edetabeli 28. kohal ja kuulub kindlasti maailma paremikku.

A D Reed.
A D Reed. Foto: Lee Canham

Perspektiivika hobuse isa on A Big Boy, kes põlvneb kuulsast Kannanist, ema on Pennsylvania, emaisa Pittsburgh. Hobuse kasvatajaks on Lääne-Virumaalt pärit Cloe Lusenberg, kes müüs 2012. aastal ratsu Soome. Temaga võistles seal Christelle Littunen, jõudes kuni 140 cm tasemele. Väga hiilgavaid tulemusi seni paaril ette näidata polnud, kuid nad võistlesid mitu hooaega stabiilselt noorte hobuste klassides. Helsinki International Horse Show’l läks nende täht aga särama ja ratsu vailiti kõikide vanuseklasside üleselt parimaks nooreks hobuseks.

Kuulsa isa karjäär jäi poolikuks

Raigo Kollom nimetas belgia soojaverelist A Big Boy'd harmooniliseks talendiks ja geeniuseks, kel on maailmatasemel hüppevõime. «A Big Boy oli kindlasti mu elu parim hobune. Talle meeldis hüpata, see oli talle juba sisse kodeeritud. Minu ainuke ülesanne oli viia ta tõkke ette enam-vähem õigesse kohta, edasi tegi ta juba kõik ise,» ütleb Rein Pill, kes temaga mitu aastat võistles.

Hobusele oli kosilasi väga palju, kuid omanik Heiti Hääl keeldus pikalt müügist. Kuni pakkumise tegi Onassise impeeriumi pärijanna, kes ostis ratsu oma toonasele abikaasale Alvaro Miranda Netole. Juba siis oli brasiillasel taskus olümpiamedal ja loodeti salamahti, et ehk jõuab ka meie kuulus ratsu ihaldatud võistlusele. Kahjuks see nii ei läinud. Hobust vaevasid vigastused, mistõttu oli võistlemises mitmeid pause ja loodetud tulemused jäid saavutamata. Viimati osales A Big Boy rahvusvahelisel võistlusel Hollandis 2015. aasta alguses ratsaniku Jesper Rompiga.

A Big Boy ja Rein Pill.
A Big Boy ja Rein Pill. Foto: Ago Ruus

A Big Boy müügilepingu järgi oli hobuste senistel omanikel õigus saada igal aastal kuni hobuse surmani teatud kogus tema spermat tasuta ja ning seetõttu on sündinud Eestisse veel mitmeid tema järglasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles