Suur ülevaade: kas ja kuidas mõjutab sportlase-treeneri intiimsuhe tulemust? (2)

Postimees Sport
Copy
Andrei Nazarov (vasakul) ja Ksenija Balta.
Andrei Nazarov (vasakul) ja Ksenija Balta. Foto: Raigo Pajula / Arno Mikkor / Vabariigi Presidendi Kantselei

Sportlane ja treener käivad enamikel aladel kokku kui sukk ja saabas, mistõttu veedetakse palju aega ninapidi koos. Paratamatult tekib inimestevaheline suhe, kust võib aga välja kasvada tööalasest kontaktist midagi enamat.

«Ühest küljest on tegemist lähisuhtega, mis sageli võib olla nii usaldav ja avatud nagu lapse ja lapsevanema suhe, ent teisest küljest on tegemist hierarhilise võimusuhtega. Uuringud näitavad, et õpilase usalduse baasilt tekkiv intiimsuhe kipub pigem sportlase karjääri kahjustama, sest sportlane ei julge treeneri lähenemiskatseid tagasi tõrjuda või muutub muul moel väga haavatavaks,» selgitas kogenud spordipsühholoog Aave Hannus treeneri-õpilase vahelise lähisuhte tagamaid.

«Kui aga on tegemist täisealiste inimestega, samast spordialast vaimustuvate inimestega, kes suudavad treeneri- ja õpilase ning partnerite rollid lahus hoida ja üksteise enesemääramisse austusega suhtuda, siis on kindlasti spordis õnnelikud treeneri ja sportlase kooselud võimalikud. Võtmeks on tõenäoliselt oskus erinevatel rollidel vahet teha.»

Postimees teeb ülevaate Eesti sportlastest, kel koorunud juhendajaga midagi enamat tööalasest suhtest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles