Tartu maratoni peakorraldaja: Eestis pole praegu vist isegi ühtegi kunstlumerada

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Tartu maraton 1990ndatel.
Tartu maraton 1990ndatel. Foto: MEELIS LOKK/PM/SCANPIX BALTICS

Tänavune talv meenutab pigem sügis-kevadist vihmaperioodi – lund on paistnud nagu kuuvarjustust. Seetõttu on õhus küsimus, kas 16. veebruaril toimub 47. Tartu suusamaraton.

«Väga keeruline vastata. Keegi ei tea, mis ilmad edaspidi tulevad. Kui võistlus peaks sel nädalalõpul toimuma, siis ütleksin, et tõenäoliselt jääb ära. Praegu ei ole Eestis lund kuskil. Enam pole vist isegi ühtegi kunstlumerada. Maratonitrassil on stardikoridoris väike kunstlumeriba,» ütleb võistluse peakorraldaja Indrek Kelk 14. jaanuaril. «Aga kuu pärast on veel kõik võimalused olemas.»

Ilmateatel hoitakse silma peal iga päev. Põhjapanevaid järeldusi on aga raske teha, sest pikaajalised prognoosid muutuvad isegi vähem kui 24 tunni jooksul. Vaja oleks mehist lumesadu või vähemalt nädala jagu korralikke külmakraade, et kunstkatet toota. Kuid ka see ei garanteeriks veel midagi, sest miinuskraade oleks tarvis pikemaks perioodiks.

Kuigi olukord pole kiita, säilitab Kelk optimismi: «Viimase 20 aasta jooksul oleme kogenud, et nädal enne võistlust on praegusega olnud sarnane ilm, aga maraton toimus täies pikkuses. Lõplik otsus ei sünni kindlasti varem kui kümme päeva enne starti. Kõik sõltub hetkeoludest.»

Praegu on maratonile registreerunud veidi üle 3000 huvilise. Isegi kui ilmaolud oluliselt paranevad, usub Kelk, et tippaastateni osalejate arv ei kerki. Põhjus lihtne: kõige magusamal suusaperioodil jõulude ja aastavahetuse ajal polnud lund, mistõttu jääb ettevalmistus puudulikuks.

Põhjalikku lugu Tartu maratoni sünnist loe SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles