F1 sari hävitab abielusid? Todt: kui su pere sind tõesti armastab, siis nad ka mõistavad

Toimetas Karl Juhkami
Copy
FIA president Jean Todt.
FIA president Jean Todt. Foto: JEAN-FRANCOIS MONIER/AFP

Rahvusvahelise Autoliidu (FIA) presidendi Jean Todti sõnul ei peaks vormel 1-ga seotud inimesed kurtma üha suureneva kalendri üle, vaid olema õnnelikud, et nad üldse on asjaga seotud. 

Tänavune vormelihooaeg hõlmab ennast 22 etppi, kuid tulevikus võib see number vastavalt reeglitele kasvada koguni 25 peale. Paljude arvates on isegi praegune kalender liiga ning sunnib mehaanikuid tihti valima töö- ja eraelu vahel. 

Näiteks Red Bulli esipiloot Max Verstappen on kindlal arvamusel, et juba võistluskalendri 22 etapi peale suurendamine oli halb otsus. 

«Ma ei nõustu 22 sõiduga,» on hollandlane eelmise aasta lõpus Motorspordi veergudel öelnud. «Mõistan, et kõik soovivad lihtsalt raha teenida, kuid reaalsuses peaksime mõtlema ka mehaanikutele, kes on samuti igal võistlusel kohal.

Nad saabuvad juba esmaspäeval või teisipäeval, et kõik valmis seada. Bossid seevastu jõuavad alles laupäeval, või isegi pühapäeva hommikul, ning lendavad kohe pärast võistlust koju. Nende jaoks pole tõesti tihedam kalender mingiks probleemiks: nad võiksid ka 30 võidusõidul käia, sest on kodust eemal kõigest kolm päeva. 

Aga paljude jaoks tähendab üks võidusõit viit-kuut tööpäeva. Ma ei kurda ju enda pärast, vaid mehaanikute nimel. Nad võivad põhimõtteliselt kohe lahutuspaberid kodus lauale panna, kui kalender veelgi pikeneb,» lõpetas Verstappen oma sõnavõtu. 

Todt nii ei arva. «25 etapini jõudmine nõuab pikka arutelu. Me ei peaks sellele praegu isegi mõtlema, vaid keskenduma 22 etapile, mis on praegune olukord,» sõnab 75-aastane prantslane Autospordile. Endise Ferrari tiimipealiku sõnul tuleks asjale läheneda hoopis teise nurga alt. 

«Arvan tõesti, et meie kõik, kes olema vormel 1-ga seotud, oleme õnnistatud. Oleme õnnistatud, et saame tegeleda alaga, mida armastame. See on tõeline privileeg,» lausus tunamullu Eestitki külastanud Todt.  

«Oma varasematel töökohtadel [Ferraris] töötasid 18 tundi päevas ja seda kuus-seitse päeva nädalas, kuid seda seepärast, et minus pulbitses kirg. Ma tahtsin tulemusi. Jah, alati on küsimus – aga perekond? Kui su pere sind tõesti armastab, siis nad mõistavad. Pealegi, sa ei tee seda terve elu.»

Tänavune vormeliaasta saab oma avalähte 15. märtsil sõidetava Austraalia GP-ga, hooaja viimane võidukihutamine Abu Dhabis leiab aset 29. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles