Blogi ⟩ Imeline spordinädal jätkus: Sildaru võitis X-mängudel kuldmedali

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
Kelly Sildaru Aspeni X-mängude rennisõidus.
Kelly Sildaru Aspeni X-mängude rennisõidus. Foto: Phil Ellsworth / ESPN Images

Freestyle-suusataja Kelly Sildaru võitis Aspeni X-mängudel karjääri esimese rennisõidu kuldmedali.

Aspeni X-mängude rennisõidu 30-minutilise sessiooni jooksul jõudsid võistlejad teha neli katset. Enne viimast sooritust oli eestlanna teisel kohal. Teda edestas kõrgeid hüppeid näidanud kanadalanna Rachael Karker, kes enda viimasel katsel kukkus.

Kuigi Sildaru ei teinud talle mullu esimese täiskasvanute MM-tiitli toonud trikki switch 1080, oli tema soorituste üldine tase kuldmedali võitmiseks piisavalt tehniline - viimasel katsel hüppas ta kolm erinevat 900-kraadist hüpet. 

Sarnaselt Big Airi võistlusele, kus Sildaru teenis neljanda koha, hindasid kohtunikud rennisõidus kõikide katsete üldpilti, mis eestlanna puhul oli konkurentidega võrreldes mitmekesisem ning tehnilisem. 

Hõbemedali võitis Karker ning pronksi olümpiavõitja Cassie Sharpe, kellele oli see esimene võistlus pärast pikka vigastuspausi.

Aspeni X-mängudelt on Sildaru võitnud nüüd neli kuldmedalit. Eelnevad kolm pärinesid aga pargisõidust (2016, 2017, 2019). Kõikide X-mängude peale kokku on tema auhinnakapis kaheksa medalit. Üheksandat asub eestlanna jahtima juba pühapäeva õhtul, kui Eesti aja järgi kell 21 antakse start pargisõiduvõistlusele. 

Käimasolev nädalavahetus on Eesti spordile olnud igati edukas. Lisaks Sildaru kuldmedalile on pääses Anett Kontaveit Austraalia lahtiste neljandasse ringi. Laupäeval tulid laskesuusatajad Rene Zahkna ja Regina Oja Sloveenias Pokljuka MK-etapil toimunud paarissegateatesõidus teiseks.

Enne võistlust:

17-aastane Sildaru sai X-mängude esimesel jõuproovil Big Airi hüpetes neljanda koha, kui sooritas jam-formaadis toimunud võistlusel küll tehniliselt korralikud katsed, kuid kahekordse salto puudumise tõttu eestlannal poodiumile asja polnud. 

Esimese koha saavutas Big Airis prantslanna Tess Ledeux, teine oli šveitslanna Mathilde Gremaud ja kolmas šveitslanna Sarah Höfflin.

Rennisõidus sai Sildaru eelmisel aastal X-mängudel kanadalanna Cassie Sharpe’i järel teise koha, kuid täiskasvanute maailmameistrivõistlustel oli poodiumi kõrgeimal astmel just Sildaru. Kui eestlannal on kavas hooaja kolmas start, siis mullu suvel vigastada saanud Sharpe teeb hooaja esimese etteaste.

«Ma ei ole jõudnud siin renni väga harjutada. Olen iga päev suhteliselt väsinud olnud. Alguses oli ajavahega probleeme ja mul polnud energiat. Keha oli väsinud. Enne Big Airi võistlust sain rennis kolm sõitu teha. Sain võistluskava harjutada, aga päris lukus see veel pole,» möönis Sildaru pärast Big Airi võistlust.

Sildaru sõnul on tal trikid üsna kiiresti jalgadesse tagasi tulnud. «Minu eesmärk on rahul olla ieseendaga. Kõige tähtsam on see, et tunneksin end õnnelikult nende asjade suhtes, mida ma teen,» lausus Sildaru. 

Rennisõidu stardinimekiri X-mängudel: Zoe Atkin (Suurbritannia), Valeria Demidova (Venemaa), Rachael Karker (Kanada), Fenhui Li (Hiina), Cassie Sharpe (Kanada), Brita Sigourney (USA), Kelly Sildaru (Eesti), Kexin Zhang (Hiina).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles