Kolmekordne maailmameister ei eita dopingu kehasse sattumist, kuid veeretab süü naise kraesse (1)

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Biljal Mahov.
Biljal Mahov. Foto: Paul Sancya/AP/Scanpix

Eile saabus teade, et Venemaa maadleja, kolmekordse maailmameistri Biljal Mahovi dopinguproovist leiti keelatud ainet. 

Juhtumi muudab huvitavaks tõik, et 32-aastase sportlase tipptulemused jäävad mitme hooaja taha. Venemaa meedia andmetel on Mahov karjääri lõpetamas: ta ei kuulunud enam koondisesse ning tema plaanidesse ei mahtunud ka tiitlivõistlused. 

2007., 2009. ja 2010. aasta maailmameister ning 2012. aasta olümpiapronks Mahov ei salga, et dopinguaine võis tema kehasse sattuda, ent mitte omal süül. Nimelt kasutavat maadleja abikaasa kasvuhormooni tervislikel põhjustel. 

«Mahovi puhul tundub dopingu tarvitamine ebaloogiline. Ta osales vaid külavõistlusel, suuremaid plaane polnud. Ta on täiskasvanud inimene, kel seljataga hiilgav karjäär. Miks ta peaks sportlastee lõpus oma maine niimoodi hävitama?» arutles Venemaa maadlusliidu president Mihhail Mamiašvili Sport-Ekspressi veergudel. 

Venelased viitavad Mahovi puhul sellele, et doping võis kehasse jõuda seksuaalvahekorra teel. Nõnda juhtus näiteks Kanada kanuusportlase Laurence Vincent-Lapointega, kes algsest süüdistusest puhtalt pääses. Ta tõestas, et keelatud aine sattus organismi poiss-sõbraga seksides.

Enamik Mahovi tiitlivõistluste medalitest pärinevad vabamaadlusest, kuid 2014. ja 2015. aastal võitis ta MMi pronksid ka Kreeka-Rooma maadluses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles