Foto ⟩ Rootsile kergejõustikus tiitlivõistluste medali võitnud teivashüppaja vahetas sugu

Postimees Sport
Copy
Veronica Eriksson ja Martin Eriksson
Veronica Eriksson ja Martin Eriksson Foto: Twitter/Rootsi olümpiakomitee

20 aastat tagasi püstitas rootslane Martin Eriksson teivashüppes rahvusrekordi ning osales olümpial. Täna kannab ta nime Veronica Eriksson ja elab elu naisena.

«Olen kogu aeg olnud tüdruk, kuid teesklesin poissi. Viie aasta eest taipasin, et see ei ole enam vajalik. Ma pidin midagi muutma,» ütles 48-aastane kergejõustiklane.

2000. aasta märtsis ületas Eriksson kõrguse 5.80, mis tähistas toona Rootsi rahvusrekordit (pragune Rootsi ja ka maailmarekord on Armand Duplantise püstitatud 6.17 – toim). Samal aastal võitis ta sise-EMil Rootsile hõbemedali ning osales Sydney olümpiamängudel, kus teenis 22. koha.

Tänaseks on Eriksson kapist välja tulnud ning elab elu naisena. Ta on läbinud hormooniteraapia ning lasknud opereerida enda nägu. Samuti on ta seaduslikult naine. Viimase etapina on järele jäänud veel soovahetuseoperatsioon, mille ootejärjekorras Eriksson praegu on.

Erikssoni sõnul poleks ta sportlaskarjääri jooksul suutnud kapist välja tulla. «Ma ei kujutanud seda toona ettegi. Tagantjärele oleks tõesti see tore olnud, kuid ilmselt oleks soovahetus minu karjääri lõpetanud,» ütles rootslane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles