ROKi kõige pikaajalisem liige: olümpiamängude ärajäämine on reaalne oht (4)

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
Tokyo olümpiamängude ettevalmistused käivad täies hoos, ent nende lõplik toimumine otsustatakse järgmise kahe kuu jooksul.
Tokyo olümpiamängude ettevalmistused käivad täies hoos, ent nende lõplik toimumine otsustatakse järgmise kahe kuu jooksul. Foto: Jae C. Hong/AP

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) kõige pikaajalisema liikme Dick Poundi sõnul võib juhtuda, et Tokyo olümpiamängud jäävad koroonaviiruse tõttu ära või need viiakse kuhugi mujale. Viimane variant pole endise ujuja sõnul aga kuigi tõenäoline.

Pound, kes on ROKi liige alates 1978. aastast, ütles, et Tokyo olümpiamängude lõplik saatus selgub ilmselt kuu või kahe jooksul. «Selle aja sees peavad korraldajad küsima: kas see (koroonaviirus) on piisavalt kontrolli all, et me saaksime Tokyosse minna või mitte?» ütles Pound AP-le.

Kui ROK otsustab, et olümpiamängud ei saa Tokyos toimuda, on Poundi sõnul kõige tõenäolisem, et mängud jäävad ära.

Koroonaviirus hakkas levima Hiinast ning sellesse on praeguseks nakatunud üle maailma rohkem kui 80 000 inimest, kellest enam kui 2700 on viiruse tõttu elu kaotanud. Jaapanis on seni teatatud neljast surmajuhtumist.

Praegu jätkuvad Tokyo olümpiamängude ettevalmistused täies hoos ning Pound julgustas kõiki olümpiasportlasi, keda on kokku umbes 11 000, edasi treenima. «Praeguse seisuga tulete te Tokyosse,» ütles ta sportlastele. «Seega keskenduge oma spordile, sest võite kindlad olla, et ROK ei saada teid pandeemilisse situatsiooni.»

1896. aastast alguse saanud moodsad olümpiamängud on seni ära jäänud vaid sõjaajal (aastatel 1916, 1940, 1944 – toim). Näiteks 2016. aasta Rio olümpiamängude ajal levis maailmas Zika viirus, kuid olümpiamängud toimusid.

Olümpiamängude võimaliku edasilükkumise Pound sisuliselt välistas. «Sa lihtsalt ei lükka midagi niivõrd suurt, nagu olümpia, edasi. Selles on liiga palju muutuvaid asjaolusid, näiteks erinevad võistlushooajad. Sa ei saa öelda, et teeme siis olümpiamängud hoopis oktoobris.»

Samuti peab ta ebatõenäoliseks olümpiamängude viimist kuhugi mujale. «Maailmas ei ole just palju paiku, kes oleksid niivõrd lühikese ajaga võimelised kõiki vajalikke hooneid ehitama.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles