CAS määras haamriga dopinguproovi purustanud hiinlasele pika võistluskeelu

Postimees Sport
Copy
Sun Yang
Sun Yang Foto: MANAN VATSYAYANA/AFP

​Rahvusvaheline spordiarbitraaži kohus (CAS) määras  kolmekordsele ujumise olümpiavõitjale Sun Yangile antidopingu reeglite rikkumise eest kaheksa-aastase võistluskeelu.

Kohtus lahenduse leidnud kaasus puudutab 2018. aasta septembrit, kui Hiina ujujat külastasid dopingukütid, kellel olid puudused dokumentatsiooniga. 28-aastane ujuja haaras seejärel haamri ning purustas tema verd sisaldanud proovitopsi.

Rahvusvaheline Ujumisliit mõistis hiinlase esialgu õigeks, leides, et testijate vea tõttu ei saa talle karistust määrata. Rahvusvaheline Antidoping (WADA) kaebas ujumisliidu otsuse aga edasi CASi, kes leidis vastuolu antidopingu reeglitega ning määras 11-kordsele maailmameistrile kaheksa aasta pikkuse võistluskeelu.

Hiinlasele oli see teine dopingukaasus. Esimest korda jäi ta vahele 2014. aastal, kui patustas trimetasidiiniga. Toona teenis ujuja  keelatud stimulandi kasutamise eest kolmekuulise võistluskeelu.

Sun teenis 2012. aasta Londoni olümpiamängudel kaks kuldmedalit, võites 400 m ja 1500 m distantsid vabaujumises. 2016. aastal Rios õnnestus tal olümpiakuld teenida ka 200 m vabaujumises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles