Koolisõitjad sattusid Eesti esimesest e-võistlusest elevusse

Ratsutamine.postimees.ee
Copy
E-võistlusel osaleja Annika Tiits hobusel Sapnis Vigris.
E-võistlusel osaleja Annika Tiits hobusel Sapnis Vigris. Foto: Paula-Maria Linikoja

Koolisõitjad tähistasid Eesti Vabariigi 102. sünnipäeva meie ajaloo esimese e-koolisõiduvõistlusega. Kokku osales seal üle 50 eri vanuses ratsaniku.

Idee, talvisel hooajal võistluskalendrit elavdada, sündis koolisõidu harrastajate aktiivil, kes võistluse ka korraldasid. Formaat oli lihtne: ratsanikud pidid enda soorituse üles filmima ja selle hindamiseks õigeks ajaks korraldajatele saatma. Kehtisid samad reeglid, mis tavavõistlusel, erinevus seisnes vaid selles, võistlusel osalemiseks ei pidanud kuhugi sõitma ning soorituse võis teha endale mugaval ajal ja sobivas paigas.

Korraldajad ise olid edukast võistlusest üllatunud. «Loomulikult polnud meil õrna aimugi, kuidas see vastu võetakse, kas meil saab olema 10 või 100 osalejat, milliste komistuskivide otsa ninali kukkuma hakkame. Kõigi rõõmuks oli tagasiside väga positiivne ning kokku saatis oma videod 52 võistluspaari,» rääkis üks idee autoritest Gerlin Petmanson. «Vaatamata väga tormistele ilmadele oli meil võistlejaid, kes tugevat tuult trotsides lausa õues trenne ja võistlusvideoid tegid.»

Video teel tehtavate võistluste formaat sai alguse Indiast. 2013. aastal otsustas mees nimega Kapil Modi, kes on ka ise koolisõidus Indiat esindanud, et iga ratsanik peab saama võimaluse võistlemiseks. Modi eesmärgiks on viia koolisõit massidesse ja kasvatada ala populaarsust Indias. Sellest kujunes välja rahvusvaheline projekt nimega International Dressage Development League, kus ratsanikud said end proovile panna rahvusvahelises konkurentsis olenemata sellest, kus riigis nad asusid. Projekti elluviimisel oli talle abiks FEI 4* koolisõidu kohtunik ja Eesti Ratsaspordi Liidu koolisõidu mänedžer Eva-Maria Vint-Warmington, kes ise IDDL projektis konsultandi, kohtuniku ning ka kohaliku võistluste korraldajana kaasa lööb.

Et Eestis korraldatud võistlus suutis motiveerida võistluspaare Harjumaalt Tartuni ja Saaremaast Lääne-Virumaani, siis otsustasid korraldajad viia asja järgmisele tasemele ja teha e-karikasarja. Uudse formaadi karikavõitjad selguvad aasta lõpus.

Kaiser Nero VL e-võistlusel saadud rosetti demonstreerimas.
Kaiser Nero VL e-võistlusel saadud rosetti demonstreerimas. Foto: Gerlin Petmanson
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles