Koduse arvuti saab rakendada võitlusesse koroonaviiruse vastu

Andri Allas
, e-spordi suunajuht
Copy
Foto: Folding@home

Koduse mänguriarvuti saab rakendada koroonaviiruse Covid-19 ning ka teiste haiguste, näiteks Alzheimeri tõve, Parkinsoni või vähi vastu võitlemisse.

Peamiselt graafikaprotsessoreid arendav ettevõtte NVIDIA kutsus üles kõiki arvutimängureid ühendama oma arvuti rahvusvahelise võrguga Folding@home, mis abistab teadlasi keerukate simulatsioonide arvutamisel. Selle tulemusena saadakse parem ettekujutus haigustest ning loodetavasti leitakse neile ka ravi.

Folding@home loodi aastal 2000 Stanfordi ülikoolis ning sellest ajast alates on välja antud üle 223 teadusliku uurimustöö. Programm töötab vabatahtlike panusel, kus kasutajate arvutid ühendatakse üldise serveriga. Iga arvuti saab väikese osa simulatsioonist, mis edastatakse pärst valmimist tagasi serverile. Seal kombineeritakse neist ühine tervik teadlastele analüüsimiseks. Programm ise on saadaval olnud koguni PlayStation 3 konsoolil ning Sony Xperia nutitelefonidel.

Programmi alla laadides on võimalik valida haigus, mille uurimisse oma riistvaraga panustada soovitakse. Kuigi nimekirjas pole eraldi välja toodud koroonaviirust, on sellekohased simulatsioonid lisatud üldisesse loetellu.

Tegemist võib olla küll esmapilgul väikese, kuid siiski olulise panusega, mille saame igaüks anda lisaks kätepesemisele ja kodus olemisele võitluses koroonaviirusega. Folding@Home saab alla laadida nende kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles