Aivar Pohlak UEFA koosolekust: täiskasvanute võistlusi ära ei jäeta, Rahvuste liiga toimub kindlasti

Toimetas Ville Arike
Copy
Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak.
Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak. Foto: Madis Sinivee

Euroopa jalgpalliliidu UEFA juhid pidasid täna videokonverentsi, kus kinnitasid EMi edasilükkamise, samuti räägiti läbi kõik teised vajalikud punktid. Eesti Jalgpalli Liidu presidendi Aivar Pohlaku sõnul pole sügisene Rahvuste liiga turniir sportlikus mõttes ühelgi moel löögi all.

Pohlak alustas EMist teatega, et koosolekul lepiti kokku: vastu võetud otsuseid edastab maailmale UEFA. «Mis EMi puutub, on juba meediasse lekkinud (edasilükkamine 2021. aasta suvesse - toim). Tähtis on asjaolu, et selle võistlusega seoses arutati läbi seitse erinevat stsenaariumi sõltuvalt sellest, millal kriis laheneb. Kõigi stsenaariumide jaoks on välja töötatud terviklahendused, ühtegi täiskasvanute võistlust ära ei jäeta,» edastas Pohlak.

Et Eesti koondise kevadised sõprusmängud jäävad ära ning suvised - sealhulgas Balti turniir - on küsimärgi all, muutub eriti tähtsaks sügis, kui koroonaviirus on loodetavasti taandunud. Sügisesse on teatavasti plaanitud Rahvuste liiga mängud. Pohlak kinnitas, et see sari jääb kõigi stsenaariumide korral paika.

Mis puutub Eestis mais-juunis toimuma pidavat poiste U17 vanuseklassi EMi finaalturniiri, siis selle osas ei tehtud lõplikku otsust. Ülisuure tõenäosusega võistlus ei toimu, alternatiivideks on nii võistluse edasilükkamine kui ka ärajätmine.

Pohlaku sõnul oli UEFA eelnevalt teemad läbi rääkinud maailma alaliidu FIFA ja teiste maailmajagude konföderatsioonidega, kogu maailma vutiüldsus püüab praeguses keerulises olukorras ühises koostöös hakkama saada.

Oluline sõnum UEFA poolt on ka see, et ehkki koroonakriisi tekitatav majanduslik mõju on olemas ja tuntav, ei tähenda see majanduslikku katastroofi ning rahvusvahelistelt katusorganisatsioonidelt tulevad maksed ei ole löögi all.

«Sellekohast kriisieelarvet ei pea me tegema,» lausus Pohlak kergendatult. «Eesti-siseste eelarvesse arvestatud tulude mõttes on nii alaliit kui ka klubid küll löögi all. Erinevad alaliidud on juba alustanud dialoogi kultuuriministeeriumiga, jalgpalliliidu peasekretär Anne Rei on saanud tegutsemiseks konkreetsed juhtnöörid.»

UEFA teeb kõik selleks, et eurosarjad saaksid alustada õigel ajal, Eesti klubid peavad teatavasti startima eelringidest. Pohlak nentis, et täidetud peab olema üks eeldus, praegused hooajad lõppema erinevates riikides hiljemalt 30. juuniks.

Mis puudutab kodust meistriliigat, siis Pohlaku hinnangul on Eesti mugavas olukorras, kui mingist mugavusest praegu üldse rääkida saab. «Meil on mängitud üks voor, hooaeg kestab neli ringi ning see võimaldab teha igasuguseid lahendusi. Meie meistrivõistluste lõpp ei satu kuidagi löögi alla. Kriitilises olukorras on liigad, kus eurosarjades osalejad pole veel selgunud.

Eestis on küsimärgi all ainult karikafinaal ning meile anti konkreetne kuupäev, kuhu seda veel lükata saab,» teatas jalgpallijuht.

Koduse alaliidu juhatus on juba välja töötanud kolm erinevat edasist kalenderplaani sõltuvalt sellest, kui pikaks koroonaviirusest põhjustatud kriis ja eriolukord venib. Need esitatakse klubidele aruteluks.

Pohlaku sõnul pole mõtet mingite kuupäevadega arvestada või rutakaid otsuseid teha, sest kellelgi pole õrna aimugi, kui pikalt võib viirusepuhang ja eriolukord kesta. «Minu isikliku hinnangu kohaselt on mõne konkreetse stsenaariumiga mõtet välja tulla siis, kui hakkab tulema paremaid uudiseid, näiteks on näha, et nakatanute arv hakkab langema.»

See kehtib näiteks juunisse plaanitud Balti turniiri kohta. See on kalendris 3.-11. juunini. Vahepeal, mil Läti - Leedu mängivad omavahel, on Eesti kalendris 7. juunil võõrsil maavõistlus Soomega. Suure tõenäosusega lükkuvad need mängud edasi ning mäng Soomega jääks sel juhul kindlasti ära, Balti turniirile püütakse aga siis leida uut aega.

Pohlak peab täna videokonverentsi oma Läti ja Leedu kolleegidega, kus arutatakse ka Balti turniiri teemat. Tema sõnul on selle puhul kriitiline aspekt eriolukorra lõpp. Kui see lükkub kaugele, ei pruugi enam tekkida mängudeks vaba aega. «Otsustame siis, kui juba on võimalik otsuseid teha. Balti turniiri võib edasi lükata. Mida varem kriis lõpeb, seda suurem on tõenäosus, et turniir toimub,» ütles Pohlak.

Ta lisas, et uutes oludes on kõigis vanuseklassides prioriteediks koondised: «Kõik kalendrialternatiivid on koostatud nõnda, et kõik koondiseaknad jääksid alles.»

Pohlak märkis, et kui eriolukord lõpeb, ei kavatseta hooaega kohe kiiruga jätkata. «Võib eeldada, et eriolukorda ei lõpetata päevapealt. Alaliidu juhatusele on tehtud ettepanek olukorras, kui spordiga jälle jätkata saab, korraldada võistkondade vahel organiseeritult üks-kaks treeningmängu, enne kui ametlike kohtumistega jätkata. Hooaja ametlikule jätkumisele peab eelnema teatud treeninguperiood.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles