Käsipallileegion: karantiin, teadmatus ja pooleli jäänud hooajad

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
Eesti käsipallikoondise kapten Martin Johannson.
Eesti käsipallikoondise kapten Martin Johannson. Foto: Eero Vabamägi

Esmakordselt pärast tänavuse käsipallihooaja algust ei toimunud lõppeval nädalal ühtki ametlikku mängu, vähemalt eestlaste osalusel peetavates välismaa liigades. Ülemaailmset kriisi arvestades pole viimane muidugi üllatav ning enamikes riikides valitseb hetkel veel teadmatus, kas erinevaid sarju suudetakse lõpetada või mitte.

Saksamaal pole veel kaotatud lootust hooaeg lõpetada ning profiliigade tänane plaan on põhiturniiriga jätkata 23. aprillil. Bundesligas paikneb Mait Patraili koduklubi TSV Hannover-Burgdorf 27 vooru järel neljandal kohal. 2. Bundesligas mehitavad eestlaste koduklubid kaks viimast astet, Karl Toom ja TV Emsdetten on kogunud 15 punkti ning Karl Roosna ja HSG Krefeld vaid kaks.

Aprilli alguses toimuma pidanud karikavõistluste finaalturniir on hetkeseisuga tõstetud 26.-27. juunile. Patrail ja Hannover-Burgdorf läheks poolfinaalis vastamisi MT Melsungeniga, teise finalisti selgitaksid TBV Lemgo Lippe ja THW Kiel. Hamburgis toimuval Final Four nädalalõpul selgitatakse ka amatööride karikavõitja, kus Rasmus Ots ja SG VTB/Altjührden kohtuvad poolfinaalis SG OSF Berliniga.

Martin Johannson: hoidkem end, et hoida teisi!

Kolm vooru enne Rumeenia kõrgliiga põhiturniiri lõppu asuvad Martin Johannson ja Bukaresti Steaua kuuendal kohal, olles kindlustanud pääsu veerandfinaali. «Hetkel on liiga aprilli lõpuni peatatud. Isiklikult usun, et föderatsiooni õhkõrn lootus jätkata ei täitu. Pandeemia ei möödu nii kiirelt, nagu me sooviks,» sõnas Eesti koondise kapten.

«Hoian end Bukarestis isoleerituna ja nii peaks kõik täna tegema. Saan aru, et püsimatutele tüüpidele on see korralik väljakutse, kuid meie tervis on tähtsam! Kõik peaksid valitsuste ja teadlaste soovitusi väga tõsiselt võtta. Praktiseerige sotsiaalset distantseerimist ja tegelege iseendaga. Hoidkem end, et hoida teisi ja panna viiruse levikule lõpp!» soovitas Johannson.

«Treenida saab vaimselt ja olusid targalt ära kasutades ka füüsiliselt. Mina isiklikult teen iga päev vähemalt tunnikese trenni. Steaua füüsilise ettevalmistuse treener andis ka plaani, mille kallal tööd teha ning abivahendeid leiab kodusteski oludes, olgu siis mattide või kummilintide näol,» kirjeldas 2014. ja 2018. aastal Eesti parimaks valitud Johannson.

«Sportlased ei tohi pausi sisse jätta, sest hiljem on palju raskem uuesti alustada. Nii et puhkusena ei soovita kellelgi seda perioodi võtta. Ehkki jah, olen minagi kahe viimase nädalaga kodus veidi paremaks saanud nii köögis kui videomängudes,» tunnistas 11. hooaega välismaal palliv 34-aastane joonemängija.

Rooba saab õue vaid dokumendi ja tõendiga

Sloveenias jäi põhiturniiril mängimata vaid üks voor ning Andris Celminš ja Velenje RK Gorenje hoidsid tabelis neljandat kohta. Lisaks seisaks Gorenjel veel ees vähemalt kaks kohtumist EHF Cupil ning koduses karikasarjaski edeneti veerandfinaali. Koduses karantiinis olev Celminš kinnitas, et terves Velenje linnas pole veel ühtki nakatunut tuvastatud.

Tšehhimaal katkes hooaeg vägagi valusal hetkel, mil kaks eestlast valmistusid vastakuti minema kaheosalises karikafinaalis. Kõrgliigas jäi pidamata üks põhiturniirivoor, Martin Grištšuk ja Praha HC Dukla on kindlustanud teise ning Kristo Voika ja Nove Veseli TJ Sokol kuuenda koha ehk pääsmed veerandfinaali olid mõlemal olemas.

Õnnetult lõppes hooaeg Rootsi esiliigas pallinud eestlastele. Kohaliku käsipalliliidu otsusel üleminekumänge ei peeta ja esiliigavõitja HK Aranäsiga võrdsete punktidega lõpetanud Hendrik Varuli koduklubi Hammarby IF meistriliigasse ei tõuse. Varul paranes just värskelt õlavigastusest ning jätkab Hammarbys ka uuel hooajal. Armi Pärdi ja HIF Karlskrona teed läksid viienda kohaga lõppenud hooaja järel lahku.

Viirusest räsitud Prantsusmaal elatakse lootuses, et viimased seitse vooru suudetakse siiski veel ära pidada. Esiliigas asuvad Jürgen Rooba ja Nice'i Cavigal Handball 19 vooru järel 19 punktiga üheksandal kohal. «Mingeid otsuseid hetkel pole, tuleb oodata ja jälgida viiruse levikut,» teatas jätkuvalt Prantsuse Rivieral elav Rooba.

«Hetkel oleme siin täielikus karantiinis, õues võib käia dokumendi ja tõendiga, mis tõestab, et käik on elulistel põhjustel. Kahjuks ei võta kõik inimesed olukorda tõsiselt, nii siin kui kuuldavasti Eestiski. Arvan, et mida karmimad meetmed vastu võtta, seda kiiremini ja leebemalt saaks sellega ühele poole,» hindas Rooba.

Soomes jäeti medalid jagamata, Maasalu sõlmis SIF-iga uue lepingu

Luksemburgis tegi kohalik käsipalliliit lisaks lootusele veel sel hooajal mängida ka etteulatuvaid otsuseid. Ehk kui kriisileevendus aprilli lõpuks ei saabu, jäetakse tänavuse hooaja kohad välja mängimata. Märtsi esimesel päeval Luksemburgi karikavõitjaks kroonitud Alina Molkova ja CHEV Diekirch teenivad sel juhul pääsme EHF Cupile.

«Lõplikke otsuseid ei tehta enne 20. aprilli. Kord on Luksemburgis karm, keelatakse tänavalegi minna, nii et tuleb kodus istuda,» tunnistas tänavu ülekaalukalt meie välismaal mängivatest palluritest resultatiivseim. Molkoval on kohalikes liiga- ja karikamängudes kokku kirjas 169 väravat.

Viimasena peatati eestlastega seotud sarjadest mängud Venemaal. Dener Jaanimaa koduklubi kasutas pausi üllatavaks nimevahetuseks ning Moskva Spartakist sai Moskva CSKA. Tänavust karikafinalisti ootab Venemaa meistriliiga veerandfinaalis Saratovi SGAU.

Soome Käsipalliliit lõpetas kõik sarjad ning medalid jäeti jagamata. Ott Variku ja Sten Maasalu tööandja Siuntio IF maandus meeste meistriliigas neljandal kohal ning Ardo Puna ja Helsingi IFK astme võrra allpool. Maasalu sõlmis Siuntioga uue lepingu enne viirusepuhangu algust, Varik võttis samal teemal mõtlemisaja ning Puna tulevik on hetkel veel lahtine.

Hollandis jõudis Jesper Bruno Bramanis küll HV KRAS/Volendami duubelmeeskonnaga meistriliiga põhiturniiri kümnendal kohal lõpetada, ent jätkumängudega algust ei tehtud ning ilmselt loetakse hooaeg lõppenuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles