Korvpallikoondise soomlasest peatreener: ma ei tule eestlasi õpetama, tulen koostööd tegema

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Jukka Toijala.
Jukka Toijala. Foto: Tairo Lutter

Eesti korvpalliliit jätkab 100. aastapäeva lugude seeriat, sel korral oli luubi all rahvusesinduse peatreener Jukka Toijala. 

47-aastane soomlane plaanib Eestisse tuua ideid ja mõtteid, mis on aidanud meie põhjanaabrite korvpalli viimasel paaril kümnendil Euroopa korralike keskmike hulka ja nende tippmängijad NBA-sse ja Euroopa suurklubidesse, seisab korvpall100.ee-s. 

«Ega ma ei tule eestlasi õpetama. Ma tulen oma Eesti kolleegidega koostööd tegema ja loodetavasti olema abiks siinse süsteemi arendamisel,» märgib Toijala. «Kindlasti ei tule ma siia, et hakata teile ütlema, kuidas seda mängu peaks mängima.

Minu eesmärk on aidata erinevad tükid tervikuks liita ja seeläbi tõsta Eesti korvpall kõrgemale tasemele. Selline on ka alaliidu visioon, et aastaks 2030 minna samm-sammult paremaks. Me kõik saame aru, et see võtab aega ja treeneritöö on sarnaselt väljakul toimuvale meeskonnatöö.»

Toijala rõhutab, et meil tuleb välja töötada oma süsteem, sest kellegi kopeerimine ei too edu: «Iga riik peab leidma oma stiili ja tee. Aga Sloveenia, Leedu ja miks mitte ka Läti on heaks eeskujuks, kuna väikeriikidena suudetakse suures spordis kaasa lüüa. Me Eestis saame õppida, aga peame siiski arendama oma stiili. Mina saan Soomest tuua häid ideid, mis meile on edu toonud ja proovida neid siin ellu viia. See pole copy-paste.»

Peatreeneri ülesanne on arendada ka noortekorvpalli ja taustajõude. Meeste koondist silmas pidades peab Toijala tähtsaimaks motivatsiooni: «Palluritega rääkides oli meeldiv kuulda, et koondisesse tullakse ikka hea meelega, sest rahvuskaaslastega on lõbus koos mängida. Sellist häälestatust soovingi näha, et koondisel oleks väljakul mõnus olla, aga samas suudaksime töötada rohkem kui vastased. Loodan, et publik näeb ja hindab seda. Side fännidega on koondise jaoks kindlasti väga tähtis.»

Loe ka mahukat Postimehe intervjuud Toijala ajaloost, plaanidest ja visioonist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles