Rootslased arendavad salarelva, mis võib neile võita sekundeid

Henry Lääne
Copy
Pildil on Rootsi mäesuusataja Andre Myhrer, kes oli slaalomis pikalt maailma üks paremaid.
Pildil on Rootsi mäesuusataja Andre Myhrer, kes oli slaalomis pikalt maailma üks paremaid. Foto: DOMINIC EBENBICHLER/REUTERS

Rootsi mäesuusatamine on vaat et alati olnud tehnilistes alades, näiteks slaalomis, väga kõrgel tasemel. Kiirusalades on neil aga pahatihti vajaka jäänud, kuid see võib õige pea muutuda.

Nimelt on insener Thomas Vikström tulnud välja leiutisega, mis aitab sportlastel võistluseks valmistudes näha, milline sõidujoon on kõige efektiivsem ning näiteks kuhu tuleks pärast hüppeid maanduda, vahendab uudisteagentuur TT.

Rootsi mäesuusatamisepealik Tommy Eliasson Winter sõnas, et mäesuusatamises otsitakse igat sajandikku, kust on võimalik aega võita. «Selle leiutisega võime tagasi teha isegi sekundeid,» on ta lootusrikas.

«Spordis saame alati analüüsida, mis on juba juhtunud. Me ei suuda aga väga hästi mõelda, mis võiks saada, kui teeksime asju teistmoodi. Nüüd tahamegi uut strateegiat,» lisas Winter. Ta ei soovinud Vikströmi tehnoloogiast eriti rääkida, kuna tegemist on suure saladusega.

Rootsi meestekoondise peatreener Fredrik Kingstad katsetas Vikströmi leiutist tänavu veebruaris ning see avaldas talle muljet. Tehnoloogia efektiivsus oli seda märkimisväärsem, et seda arendasid indialased, kes pole kunagi lund näinud.

Svenssonid loodavad, et leitust saaks lisaks mäesuusatamisele kasutada ka kelgutamises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles