Kobe Bryantiga koos hukkunute perekonnad läksid kopterifirma vastu kohtusse

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Kobe Bryantit ja veel kaheksat inimest vedanud helikopterist ei jäänud suurt midagi alles.
Kobe Bryantit ja veel kaheksat inimest vedanud helikopterist ei jäänud suurt midagi alles. Foto: Kuvatõmmis videost

Jaanuari lõpus kaotas traagilises kopteriõnnetuses elu üheksa inimest, sealhulgas NBA superstaar Kobe Bryant. Hukkunute perekonnad on nüüd otsustanud kopterifirma vastu kohtusse minna. 

Kahe digitaalselt esitatud süüdistuse kohaselt oli kopterifirma Island Express Helicopter Inc. oma käitumises hooletu ja lohakas ning nende säärane käitumine oli õnnetuses «oluline faktor». 

Süüdistuse kohaselt põhjustas kopterifirma oma hooletu käitumisega John ja Alexis Altobellile, kes kaotasid kopeteriõnnetuses mõlemad vanemad ja õe, suurt majanduslikku ja mittemajanduslikku kahju. 

Sisuliselt identse süüdistuse esitas ka kadunud Christina Mauseri perekond. Mauser töötas Kobe Bryanti korvpalliakadeemias treenerina. 

Kobe Bryanti lesk Vanessa esitas kopterifirmale süüdistuse juba veebruari lõpus. Tema rõhus piloot Ara Zobayani valedele ja ebapädevatele otsustele, mis päädisid üheksa inimese surmaga. 

Veebruaris USA lennuohutuse eest vastutava ameti NTSB poolt läbi viidud esialgne uurimine ei tuvastanud helikopteril ühtegi riket. Küll puudus Bryanti kopteril maapinna lähedusest märku andev seadeldis, ent Sikorsky S-76B tüüpi lennuvahendil puhul pole selleks ka kohustust. 

Kopter kukkus alla Los Angelese kesklinnast umbes 50 km kaugusel Calabasases. Lõuna-Californias oli tihe udu ning lennuinfo põhjal oli kopteri kiirus allakukkumise ajal ligemale 300 km/h.

Väidetavalt olla Bryanti kopteripiloot Zobayan sõitnud läbi pilvede, kui õhusõiduk järsult vasakule kaldus ja maapinna poole liikuma hakkas. «See oli järsk laskumine suurel kiirusel. Languse algusest kokkupõrkeni kulus umbes minut,» on NTSBi esindaja Jennifer Homedy öelnud. 

Miks kopter järsku suunda muutis ja maapinna poole kukkuma hakkas, uurijad veebruari lõpus öelda ei osanud. Lõplik õnnetuseraport peaks valmima aasta-pooleteise jooksul. 

Õnnetuses said Bryanti kõrval surma tema 13-aastane tütar Gianna, Orange Coasti ülikooli korvpallimeeskonna peatreener John Altobelli, tema naine Keri ning nende tütar Alyssa. Pardal viibisid ka Gianna korvpallitreener Christina Mauser, Sarah Chester ja tema tütar Payton ning kogenud piloot Ara Zobayan.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles