Soome ralli ilma publikuta? Mitte mingil juhul! (1)

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
Soome ralli.
Soome ralli. Foto: Sander Ilvest

Soome ralli võistlusdirektori Kai Tarkiaineni sõnul kaalutakse augustisse planeeritud Soome MM-etapi edasilükkamist, kuid reaalsuses oleks võistlust väga raske sügisel organiseerida.

Soomes on kuni juuli lõpuni keelatud enam kui 500 inimesega kogunemised. Soome ralli sõidetakse augusti alguses ehk põhjanaabrite valitsuse meetmed rallile praegu ei kehti. Kuid juunis hindab valitsus olukorda uuesti ning võib kogunemiskeeldu pikendada.

Seetõttu on Soome ralli korraldajad pidanud läbirääkimis WRC sarjaga ning jutuks on tulnud ka etapi edasilükkamine. Tarkiaineni hinnangul oleks see äärmiselt keeruline.

«Soome ralli tugineb paljuski vabatahtlikele, kes saavad suvepuhkuste ajal meile appi tulla. Kui etapp lükatakse sügisesse, on selleks ajaks puhkused lõppenud. Eriti tekib probleem just neljapäevase ja reedese võistluspäevaga. Sama loogika kehtib tegelikult ka publikuga,» ütles Tarkiainen Rallit.fi-le.

Kui ralli toimuks sügisel, tekitaks see veel ühe probleemi. Nimelt võtab ralliks ette nähtud teede kinni panemine umbes kolm kuud.

Selge on see, et kõiki edasilükatud etappe sel hooajal ära ei sõideta. Ametlikult on praeguseks tulevikku lükkunud Argentina, Portugali ja Sardiinia rallid. Juulisse planeeritud Keenia ralli kohta pole veel otsust tehtud.

Et aga võimalikult paljud rallid hooaja jooksul siiski sõidetud saaksid, on ühe variandina arutatud edasi lükatud etappide lühendamist. Selline võimalus soomlastele ei meeldiks, sest majanduslikult jääks suur tulu teenimata. Inimesed veedaksid Jyväskyläs vähem aega ja kulutaksid seega ka vähem raha. Kulutused jääksid aga samasse suurusjärku. «Prantsusmaalt tuleb ju ikkagi päästekopter rentida ja ega selle hind ei vähene,» tõi Tarkiainen näite.

Lisaks ei tule ilma publikuta ralli Soomes kõne allagi. «Sellest tuleks midagi sarnast nagu oli Holmenkolleni MK-etapil. Metsad oleksid ikkagi rahvast täis. Me peame inimeste turvalisuse eest hoolitsema. Ja see maksab,» viitas Tarkiainen murdmaasuusatamise MK-etapile, kus staadion oli küll pealtvaatajatele suletud, kuid raja ääres oli ikkagi palju rahvast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles