Karjuvale ja hoolealuseid alandavale treenerile määrati ülipikk juhendamiskeeld

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Laurie Hernandez ei suutnud enam vaiki olla.
Laurie Hernandez ei suutnud enam vaiki olla. Foto: Reuters/ScanPix

USA võimlemisliit määras kodumaal tituleeritud ja tunnustatud treenerile Maggie Haney'le kaheksa-aastase spordis tegutsemise keelu, pärast seda kui ilmnes, et juhendaja karjub ja ründab verbaalselt oma hoolealuseid, põhjustades neile emotsionaalseid traumasid. 

Haney tegevusi ja meetodeid uuris põhjalikult eraldi komisjon, kes alustas oma tegevusega kaks kuud tagasi, pärast seda, kui olümpiavõitja Laurie Hernandez otsustas oma kauase treeneri vastu tunnistada. Lisaks oli komisjonil kasutada maailmameistri Riley McCuskeri kirjalik tunnistus. 

Kaheksa-aastasele võistluskeelule otsa määrati veel kahe-aastane katseaeg, mil Haney käitumist põhjalikult jälgitakse. 

«Sõltumatu komisjon leidis, et Proua Haney rikkus rängalt USA spordi - ja võimlemiskoodeksit,» kulges USA võimlemisliidu ametlik teade. 

2016. aasta Rio de Janeiro olümpial poodiumi kõrgeimale astmele tõusnud Hernandez sõnas, et Haney karjumine oli põhjuseks, miks ta vihkas vahepeal sportvõimlemist südamest. Lisaks tekitas see temas aastate jooksul alaväärsuskompleksi. 

«Sain alles 2018. aasta suvel aru, et kõik mu probleemid ei tulenenud mitte spordist, vaid sellega seotud inimestest. Mind tabas sageli paanikahoog ainuüksi juba siis, kui varustust nägin. Hakkasin nutma ega suutnud enam hingata. Tahtsin lihtsalt koju minna,» sõnas ta. 

«Ta alandas mind teiste ees ilma ühegi põhjuseta, kommenteeris alatasa minu kaalu ja sundis mind vigastuste kiuste trenni tegema. Olen teiste eest väga palju nutnud,» meenutas Hernandez.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles