Pilk minevikku ⟩ Absoluuttšempioniks tõusnud Eesti vägilane tegi spordimaailma ajalugu

Henry Lääne
Copy
Maadleja Georg Hackenschmidt.
Maadleja Georg Hackenschmidt. Foto: Erakogu

Täna täpselt 115 aastat tagasi leidis New Yorgi Madison Square Gardenis aset Georg Hackenschmidti matš Ameerika ja maailma vabamaadluse esinumbri Tom Jenkinsiga. Eestlane võitis ning nii sai temast esimene üldtunnustatud maailmameister elukutseliste raskekaalumaadluse ajaloos.

Hackenschmidti valitsemisaeg absoluutse maadlustšempionina kestis ligikaudu kolm aastat, täpsemalt 1065 päeva. Teel maadlusmaailma valitsejaks tõusis ta 1902. aasta septembris esmalt Kreeka-Rooma raskekaalumaadluses Euroopa meistriks ning ongi ühtlasi viimane selle tiitliga pärjatud atleet. Viimase otsustava sammu sealtmaalt edasi astus ta just täna 115 aastat tagasi, vahendab Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum.

Maadlusgiganti võib kindlalt nimetada rahvusvahelise spordi superstaariks ning ta oli üldse esimene Eestist võrsunud sportlane, kes jõudis rahvusvahelise tiitlivõiduni, triumfeerides juba 20-aastasena Viinis peetud maadluse Euroopa esivõistlustel amatööridele.

Tema nimega saab alguse ka eestlaste püstitatud maailmarekordite loetelu ning suurvõistlustel võidetud medalite arvestus, sest sealsamas 1898. aastal Viinis peetud maailmameistrivõistlustel tõstmises rebis ta ühe käega 85,5 kg ning saavutas mitmevõistluses pronksmedali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles