TÄNA AJALOOS ⟩ Soome krooniti esmakordselt jäähoki maailmameistriteks

Karl-Joosep Küngas
Copy
Mürgel Soomes pärast võitu jäähoki MMil 1995. aastal.
Mürgel Soomes pärast võitu jäähoki MMil 1995. aastal. Foto: JUSSI NUKARI/AFP

Täna veerand sajandit tagasi, 7. mail 1995. aastal võitis Soome jäähokikoondis ajaloo esimese maailmameistritiitli, kui alistas võitluslikus finaalis kodujääl mänginud Rootsi 4:1. 

1995. aasta jäähoki MMi finaali peeti Stockholmi Ericsson Globe areenal, mis toona kandis lihtsalt nime Globen. 13 850 inimest oli kohale tulnud, et vaadata kodumeeskonna võitu Soome üle, kuid üllatuslikult suutsid soomlased oma kindla paremuse siiski maksma panna.

Võidule pani aluse Ville Peltonen, kes ajaloolises kohutmises kolm väravat viskas ehk kübaratrikiga hakkama sai. Viimase naela lõi rootslaste kirstu kapten Timo Jutila, kes viimase kolmandiku esimestel minutitel seisuks juba 4:0 tegi.

Legendaarne meeskond tähistab toonase päeva igat juubelit ehk kokku tullakse üle viie aasta. Tänavu jääb tähistamine koroonaviiruse tõttu küll hilisemasse aega, kuid üksteisega võetakse ühenendust teisel moel. 

1995. aastal saavutatud maailmameistritiitel tõstis jäähoki Soomes spordialade tippu. Selle populaarsus kasvas hoobilt ja tänaseks on see vaieldamatult suurima vaadatavusega ala põhjanaabrite seas. Hiljem on MM-tiitel võidetud veel 2011. ja 2019. aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles