FIFA lubab tänavu teha rohkem vahetusi, kuid Eestis neid ilmselt ei näe

Karl Juhkami
, reporter
Copy
Tänavu võib vutiväljakutel näha viit vahetust.
Tänavu võib vutiväljakutel näha viit vahetust. Foto: FIFA

Rahvusvaheline jalgpalliliit (FIFA) tuli vastu paljude klubide ja liigade soovile, lubada meeskondadel ajutiselt kohtumise jooksul senise kolme vahetuse asemel teha viis vangerdust.

Niimoodi loodetakse lihtsustada nende võistkondade elu, kes hakkavad pärast mitmekuulist pausi taas liigamänge pidama.

Lisaks peaks otsus vähendama tunduvalt vigastuste tekkimise ohtu. Paljudes liigades tuleb edasi lükatud kohtumised pidada kindla ja kokkusurutud ajaraami sees, mis tähendaks palluritele suuremat koormust. Seda olukorras, kus füüsilisele vormile on oma jälje jätnud ka karantiiniaeg. 

Et klubid ei hakkaks reeglit aja raiskamise eesmärgil kurjasti ära kasutama, on kõikidel võistkondadel võimalik kasutada siiski vaid kolme vahetusakent, kuid nende jooksul võib teha kokku viis vangerdust. Ehk klubid peaksid kasutama topeltvahetusi. 

Muudatus rakendub koheselt ja laieneb kõikidele võistlustele, mis on praegu pooleli või mis pole veel jõudnud alata, kuid peaksid oma lõpplahenduse leidma selle aastanumbri sees.

Siiski on igal alaliidul võimalik ise otsustada, kas nad soovivad vastava reeglimuudatuse kastusele võtta või mitte. Eesti jalgpalliliidu (EJL) kõneisik Mihkel Uiboleht sõnas Postimehele, et Maarjamaal viit vangerdust ilmselt ei näe.

Mihkel Uiboleht
Mihkel Uiboleht Foto: Tairo Lutter

«See viie vahetuse lubamine sai tehtud laias laastus selleks, et leevendada sügis-kevad formaadis pallivate tippliigade mängukoormust. Nemad peaksid praegu hakkama oma hooaegu lõpetama ning esialgsete plaanide kohaselt näeks see välja umbes nii, et kaheksa kuni kümne nädala jooksul tuleks klubidel iga nädal pidada kaks kohtumist, mis on arvestatav lisakoormus,» lausus ta. 

Uibolehe sõnul ei erineks Eesti liiga mängukoormus pärast koroonapausi liiga palju tavapärasest, mistõttu poleks siin justkui põhjust viit vahetust lubada. «Me polnud sellest reeglimuudatusest enne teadlikud ja peame veel EJL-is omavahel konsulteerima, aga meie esimene hoiak oleks, et seda pole vaja,» jätkab ta ja toob mängu veel ka Fair Play ehk ausa mängu põhimõtte. 

«Viie vahetuse kasutusele võtuga võime anda eelise nendele Eesti tiimidele, kellel on pikem pink, mis oleks omamoodi problemaatiline. Ehk kui võtta arvesse seda, et me muudaksime seeläbi liiga loogikat ja meie mängukoormus niigi uue kalendriga liiga palju ei suurene, siis poleks seda reeglimuudatust meile justkui vaja,» sõnas Uiboleht, kuid kordas veel korra üle, et ametlikku otsust EJL veel teinud pole. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles