Eesti sai ootamatult olümpiasportlase võrra rikkamaks

Siim Kaasik
, siim.kaasik@postimees.ee
Copy
Stockholmi olümpiamängud 1912. aastal.
Stockholmi olümpiamängud 1912. aastal. Foto: akg-images/akg-images

Kui seni on erinevad ajalooallikad väitnud, et 1912. aastal Stockholmi olümpiamängudel Venemaa keisririigi koondist esindanud jahilaskja Boris Pertel oli päritolult venelane, selgitas oma Paides asuva kodumaja ajalugu uurinud Robert Reisman välja, et Pertel oli tegelikult eestlane.

Kuigi Pertel sündis Peterburis ja õppis Riias, oli ta rahvuselt eestlane. Tema isa Vladimir (Voldemar) Pertel oli Eesti mees, kes tegi edukat karjääri riigiametnikuna, tema ema Johanna Louise oli saksa soost Paide pottsepa tütar, kirjutab EOK.

1912. aastal osales Boris Pertel Stockholmi olümpiamängudel jahilaskmes kaevikrajal, kus sai 11 silma ning jäi 61 sportlase seas jagama 55. kohta. Kuidas jahilaskmise kaevikraja võistlus tollal välja nägi, näeb videost:

Kuigi Perteli vanemad naasid Paidesse elama 1909. aastal, saabus perepoeg Boris ise Eestisse veidi pärast I maailmasõda. 1930. aastal naasis Boris elama Paidesse ning sai koguni linnavolinikuks. 1933. aastal oli ta aga üks neist, kes toetas oma allkirjaga Vabadussõjalaste Põhiseaduse eelnõud. Pertel põgenes 1939. aastal Eestist Saksamaale, kus ta 1955. aastal suri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles