Teadlaste vastukäivad avaldused: ühed peavad jalgpallis nakatumisriski nullilähedaseks, teised suureks

Toimetas Ville Arike
Copy
Ühed teadlased ütlevad, et lühiajalisest kontaktist ei piisa nakatumiseks, teised pakuvad vastupidist. Küll on selge, et 2+2 reeglitega jalgpalli mängima ei hakata.
Ühed teadlased ütlevad, et lühiajalisest kontaktist ei piisa nakatumiseks, teised pakuvad vastupidist. Küll on selge, et 2+2 reeglitega jalgpalli mängima ei hakata. Foto: Mihkel Maripuu

Koroonaviiruse ajastu on löönud teadusmaailma kahte lehte. Kuu aega tagasi kuulutas mõni teadlane, et tuleb keelata jooksmine. Nüüd, viiruse taandumisel, hakatakse taas üha rohkem mõtlema sportimisele.

Hispaania jalgpalliliiga president Javier Tebas kuulas Taani teadlasi ja selgitas, miks on kaheksale koroonajuhtumile vaatamata võimalik liigamängudega jätkata eeldatavalt juba 12. juunist.

«Viiruse edasikandumise risk mängude ajal on nullilähedane või päris null. Nakatumiseks peavad jalgpallurid asuma vähemalt 15 minuti jooksul üksteisest maksimaalselt meetri kaugusel. See on võimatu,» vahendas Tebase Aarhusi ja Lõuna-Taani ülikoolide teadlaste töödele viidanud sõnu portaal sports.ru.

Tähelepanekuid:

profijalgpallis viibivad mängijad kellegi teisega ohtlikus kauguses mängus keskmiselt ainult 88 sekundit, harrastus- ja noortejalgpallis veelgi vähem, umbes 60 sekundit;

suurimas nakatumisriskis on kesktormajad, väikseimas väravavahid;

60 protsendil olukordadest kestab mängijatevaheline kontakt vähem kui sekundi.

Küll leidub üks nüanss: kui väljakule satub kaks nakatunut, kahekordistub (ja nii edasi) terve mängija nakatumise võimalus. Tebas küll välistas selle võimaluse, sest 24 tundi enne iga mängu testitakse kõiki selles osalejaid.

Uurimuse autorid võtsid seejuures arvesse mitte ainult mängulisi tegevusi, vaid näiteks ka väravatähistamisi. 

Vastupidisele järeldusele jõudsid aga Leuveni (Belgia) ja Eindhoveni (Holland) ülikoolide teadlased. Nende tööst järeldus, et joosta või jalgrattaga sõita on ohutu ainult teistest inimestest piisaval kaugusel.

«Jooksu ajal inimene hingeldab ja võib köhida ning kui ta on nakatunud, paiskab ta õhku viirusepilve. Kes on tema kõrval või vahetult selja taga, läbib selle pilve,» selgitas Eindhoveni professor Bert Blocken, liigitades jalgpalli kõrge ohtlikkusega alade hulka.

Nõnda pakub ta jalakäijate ohutuks vahemaaks 4–5, jooksu ja aeglase rattasõidu korral 10, kiirel rattasõidul 20 meetrit.

On selge, et täpseid vastuseid koroonaviiruse levimise kohta endiselt pole. Kõige tähtsam ja lihtsam on säilitada ettevaatlikkus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles