VIDEO Eesti endine tippiluuisutaja: olin seitse-kaheksa aastat buliimik

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Johanna Allik.
Johanna Allik. Foto: Erakogu

Endine iluuisutaja, Eesti meistrivõistluste mitmekordne medalist Johanna Allik rääkis oma YouTube kanalil, milliste raskustega ta karjääri jooksul võitles. 

26-aastane tallinlanna tunnistas, et tal oli väga pikalt probleeme toitumise ja kaaluga. «Minu buliimia algas, kui olin 15. Sain sellest lahti 22.-23. eluaastaks. Nüüdseks olen muredest vaba olnud juba mõnda aega,» jutustab Allik.

«Ma ei oska sõnadesse panna, mis tunne on olla buliimik. Mul oli erinevaid faase, nii paremaid kui ka halvemaid päevi. See oli seotud sellega, kuidas mul elus läheb. Kõik algas sellest, et kaalusin iluuisutaja kohta liiga palju. Tavainimeste mõistes olin alakaalus.»

Madal kehakaal on iluuisutamises tähtis, et sooritada edukalt erinevaid hüppeid ja piruette. «Tuleb olla ülimalt kerge,» märgib Allik, kelle kaal tiirles 50 kg ringis. 

«Mul olid head füüsilised eeldused, aga ma polnud valmis selleks, et minust saab naine. Ma ei pidanud oma peas pikki arutlusi. Eelkõige olid põhjuseks minu ümber olnud inimesed. Nägin teisi toitu välja oksendamas, olin kursis anorektikutega. Mulle isegi öeldi, et peaksin ka seda teed minema.»

Ühel hetkel võttiski Allik otsuse vastu: «Käis väga lihtsalt. Alguses see ei töötanud, aga jätkasin proovimist. Järsku märkasin, et oksendasin küll kogu lõuna välja, aga tunnen end hästi ja treeningutel kergelt. Mõtlesin: mis selles siis halba on?»

Ta jätkab: «Olin toona teismeline ja ei osanudki kõrvalmõjudele mõelda. Keskendusin vaid iluuisutamisele. Sain süüa kõike, mida soovin, aga kehakaal ei tõusnud. Tegin kõvasti trenni. Kasutasin ka kõhulahtiseid ja veetablette, et kiiresti kaalu kaotada.»

18-aastaselt kolis Allik Michigani. Seal läks olukord eriti hulluks, sest sealse eluoluga kohanemine kujunes rakseks. Lisaks oli USA-s palju ahvatlusi, mis pea sassi ajasid.

«Olin toona heas vormis, aga sisendasin endale pidevalt, et pean saama kergemaks. Uisutasin koos paarilisega, mis tähendab, et ta pidi mind pidevalt tõstma. Mõtlesin kogu aeg, et olen liiga raske,» meenutab ta. 

See viis meeletu rämpstoidu tarbimisena. Pärast söömist oksendas neiu toidu välja, ent see hakkas kehale mõjuma. «Mu vererõhk läks väga kõrgeks, sest keha pidi välja suruma kogu selle, mille olin endale eelnevalt sisse ajanud,» selgitab ta. 

Kogu energia kadus, päevad möödusid tihti voodis lebades. Sportlane ei rääkinud oma haigusest kellelegi, ta ei tunnistanud seda esialgu endalegi. Vaatamata tõsistele probleemidele jätkus sarnane rida veel mitu aastat.

Lahendus saabus alles siis, kui Allik endale probleemi tunnistas. Endine atleet rõhutab, et tal pole toitumisalast haridust, kuid ta jutustas oma probleemidest õppematerjalina, kuidas mitte käituda. 

Vaata (ingliskeelsest) siirast videot:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles