Norras hakati taas dopinguplekiga Johaugi kallal võtma

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Therese Johaug.
Therese Johaug. Foto: MATHIAS BERGELD via www.imago-images.de/imago images/Bildbyran

2016. aasta dopinguskandaal on taas murdmaasuusatamise kuningannat Therese Johaugi kummitama tulnud. 

Nimelt nomineeriti Johaug mainekale Egebergi auhinnale, mis antakse Norra atleetidele, kel on ette näidata suurepäraseid saavutusi kahel spordialal. 

Johaug täitiski nimetatud kriteeriumi mullu, kui tuli 10000 meetri jooksus Norra meistriks. See, kombineerituna tema suusasaavutustega – 15 MM- ja 3 OM-medalit – tähendab, et norralanna kvalifitseerubki nüüd Egebergi auhinnale.

Dopinguekspert Robin MacKenzie-Robinson aga trofeed Johaugile andma ei kiirust. Õigemini, ta ei annaks seda Johaugile üldse. «See oleks üdini vale, sest auhinna üheks kriteeriumiks on veel, et kandidaat peab olema oma spordiväärtustelt teistele eeskujuks. See pole aga tema puhul enam ilmselgelt võimalik, kui võtame arvesse dopingukaristust,» sõnab ta.

Johaugi koondisekaaslane Ingvild Flugstad Östberg on aga teist meelt. «Ta väärib seda auhinda,» sõnab norralanna. «Ma saan aru, et inimestele jääb hambusse tema dopingukaristus. Aga me kõik oleme puhta spordi pooldajad ja Therese juhtum oli väga ainulaadne. Tean täpselt tema seisukohti ja oleksin väga õnnelik, kui ta selle ka võidaks. Minu hinnangul ta väärib seda.»

Egebergsi auhind anti esimest korda välja 1918. aastal ning enam kui 100 aasta jooksul on selle teeninud 54 atleeti. Viimati teenis selle 2018. aastal parasportlane Nils Erik Ulset.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles