Maksuamet külmutas Jari-Matti Latvala miljonitesse ulatuvad varad, soomlane on hämmingus (1)

Henry Lääne
Copy
Jari-Matti Latvala.
Jari-Matti Latvala. Foto: @World/Toyota

Mullu ilmsiks tulnud rallisõitja Jari-Matti Latvala võitlus Soome maksuametiga on jõudnud järgmise verstapostini, kui riik külmutas mehe kinnisvara ja autod, mille koguväärtus on mitu miljonit eurot.

Maksuamet külmutas Latvala varad, sest kui soomlane ei täida makseplaani, on kinnisvara ja masinad tagatiseks olemas. Kui MM-sarja kogenuim roolikeeraja täidab maksegraafikut ja tasub võla täies ulatuses, saab ta varad tagasi. Muide, protsessi käigus ei või ta kinnisvara ja autosid müüa.

Aastaid MM-sarjas tiirelnud ja karjääri jooksul miljoneid eurosid teeninud Latvala tunnistas Ilta-Sanomatile, et maksuamet on tõepoolest tema varad külmutanud. 

«See oli minu jaoks üllatus ja selline lahendus on ausalt öeldes hämmastav,» kostis ta. 35-aastane pedaalitallaja märkis, et maksuameti taktika on selliste juhtumite puhul siiski täiesti tavaline. Hämmastavaks teeb olukorra fakt, et Latvala on võimudega koostööd teinud.

Jagelemise tuumaks on küsimus Latvala elukoha üle. Alates 2009. aastast resideerub ta Monacos, tänu millele on tal Soomes väiksem maksukoormus. Riik pole aga kindel, kas rallisõitja elab ja töötab välismaal piisavalt, et tulumaksu mitte maksta.

Soome maksuamet on Latvala mitme aasta maksud kokku löönud ning nõuab summat sisse, kuid 209 MM-rallil osalenud piloot on otsuse vaidlustanud ning teemat käsitletakse.

Vaidlus puudutab Latvala makse aastatel 2014 ja 2015 ning Ilta-Sanomati andmeil võib maksuameti nõue koos intressidega ulatuda viie-kuue miljonini. Latvala on enda sõnul suure osa sellest ära maksnud.

«Ma pole teinud midagi ebaseaduslikku,» ütles Latvala. «Vaidlus on olnud kurnav, kuid tahan jõuda õigluseni ning seepärast läheb juhtum edasi.»

18 MM-rallit võitnud Latvala ei kuulu tänavu ühegi tehasetiimi ridadesse. Eelmised kolm hooaega kihutas ta Toyotaga, kus teenis põhipalgana väidetavalt 1-1,5 miljonit eurot, millele lisandusid boonused.

Kuigi Latvala jäi tänavuseks lepinguta, soovib ta rallikarjääri jätkata ning käis veebruaris välja raha ka omast taskust, et osaleda Rootsi MM-etapil. Seal pidi ta tehniliste probleemide tõttu siiski katkestama.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles