Legendaarne Mike Tyson lõi juba 12-aastaselt täiskasvanud mehi nokauti

Henry Lääne
Copy
Poksija Mike Tyson.
Poksija Mike Tyson. Foto: PIOTR KUCZA/imago images / Newspix

Mike Tyson on legendaarne poksija, kes näitas juba noores eas, et temas pulbitseb suur tulevik. Ameeriklase endine treener Teddy Atlas ütles The Ringile, et tema õpilane lõi täiskasvanud mehi nokauti juba 12-aastasena.

Atlase sõnul polnud võimalik Tysonit teiste lastega ühte poksiringi panna, kuna keegi poleks talle kuidagigi vastu saanud. «Palkasin mehi Mike'iga sparrima. Ta tegi neile haiget ja lõi nokauti,» lisas ta.

Juhendaja tegi Tysoni arendamisel koostööd teise legendaarse treeneri Cus D'Amatoga. Esimesel harjutuskorral saadeti ameeriklasele vastu 27-aastane mees, kuid Tyson ei löönud verest välja ning sai Atlase väitel tublisti hakkama.

Treener jätkas kiidulauluga: «Tyson oli tõeliselt andekas, kes sai oma talendi Jumalalt. Ma nägin seda juba varakult, kui ta oli 12-aastane. Ta kaalus 39 kg ning ta keha rasvaprotsent oli olematu.»

Tyson meenutas aprilli lõpus, et 12-aastasena alustas ta D'Amato utsitusel igapäevaste hüpnoosidega, mis aitasid ta teismeliseeast amatöörina kahekordseks noorte olümpiavõitjaks ja veidi hiljem, 20-aastaselt ka läbi aegade noorimaks raskekaalu tšempioniks

«Cus laskis mind tavaliselt kaks või kolm korda päevas hüpnotiseerida – enne sparrimist, enne treeninguid ja enne matše,» sõnas endine poksiäss Joe Rogani podcast'is. «Minu eesmärk oli vastane hävitada.»

Vastavalt juhendaja näpunäidetele ei hoidnud Tyson ennast tagasi ka sparringutel, vaid isegi siis oli tema eesmärgiks vastane põrandasse kinni taguda. «Cus ei tahtnud, et ma oleksin tundlik. Ta tahtis, et mul poleks emotsioone. Ta ütles, et tunded ei tähenda midagi. Tunded pole osa sinu elust, nende ainus eesmärk on sind takistada,» meenutas Tyson. 

«Seega rahune, uinu vaikselt, keskendu pimedusele ja üksikusele. Olin ainult 12-aastane, kui nad sellise hüpnoosiga minu peal alustasid. Nad panid su lihtsalt magama ja sa muutusid metsikuks, kiskjalikuks loomaks,» sõnas ameeriklane. 

Tyson astus karjääri jooksul poksiringi 56 korral ja väljus võitjana 50 puhul. Karjäärile tõmbas ta joone alla 2005. aastal

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles