Kobe Bryanti surmalend: piloodi venna sõnul olid reisijad riskidest teadlikud (2)

Postimees Sport
Copy
Alla kukkunud helikopterist ei jäänud mõistagi suurt midagi alles.
Alla kukkunud helikopterist ei jäänud mõistagi suurt midagi alles. Foto: Kelvin Kuo/AP

Korvpallilegendi Kobe Bryanti ja teise kaheksa inimese surmaga lõppenud kopteriõnnetuses ei saa süüdistada pilooti, ütles kopterit juhtinud Ara Zobayani vend Berge Los Angeles Timesile.

Viiekordse NBA tšempioni abikaasa Vanessa on pärast õnnetust kohtusse kaevanud nii kopterifirma Island Expressi kui ka piloot Zobayani. Süüdistuse kohaselt ei suutnud viimane hinnata olukorda ega muutuvat ilmastikku. Bryanti sõnul poleks kopter tegelikult tohtinud õhku tõusta ning piloot ebaõnnestus turvalise vahe hoidmises kopteri ja looduslike takistuste vahel.

Berge Zobayan lisas, et kopterisse istunud inimesed teadsid riske ning istusid lennuvahendisse vabatahtlikult. «See hooletus oli lõpuks oluline faktor, seega ei lasu ka minu vennal vastutust.»

Kohtusse on pöördunud ka teiste hukkunute pered. Süüdistuses öeldakse, et tol päeval valitsenud uduga poleks lennata tohtinud. Zobayani kritiseeritakse ka liiga suures lennukiiruses. Muide, piloot sai viis aastat tagasi karistada nähtavusnõuete rikkumise eest.

Eelmisel nädalal tehti avalikuks kopteriõnnetuses surnud inimeste lahkamisaruanded. Nendest selgub, et kõik ohvrid surid löögitrauma tagajärjel ja ametlikuks surmaviisiks on kõigi puhul märgitud õnnetusjuhtum. 

Bryanti puhul on välja toodud, et korvpallitäht suri trauma tagajärjel tekkinud ajukahjustuse ja ulatuslike (kuni 30%) põletushaavade tagajärjel. Saadud info põhjal on järeldatud ka, et suure tõenäosusega surid kõik ohvrid koheselt pärast kokkupõrget. 

Lisaks tuuakse raportis välja, et kopteri piloodi verest ei leitud narkootikume ega alkoholi.

Bryantile saatuslikuks saanud kopteriõnnetus toimus USA aja järgi 26. jaanuari hommikul. Kopter kukkus alla Los Angelese kesklinnast umbes 50 km kaugusel Calabasases. Lõuna-Californias oli tihe udu ning lennuinfo põhjal oli kopteri kiirus allakukkumise ajal peaaegu 300 km/h.

Väidetavalt olla piloot Zobayan sõitnud läbi pilvede, kui õhusõiduk järsult vasakule kaldus ja maapinna poole liikuma hakkas. «See oli järsk laskumine suurel kiirusel. Languse algusest kokkupõrkeni kulus umbes minut,» on USA lennuohutusameti NTSB esindaja Jennifer Homedy öelnud. 

Õnnetuses said lisaks Bryantile surma tema 13-aastane tütar Gianna, Orange Coasti ülikooli korvpallimeeskonna peatreener John Altobelli, tema naine Keri ning nende tütar Alyssa. Pardal viibisid ka Gianna korvpallitreener Christina Mauser, Sarah Chester ja tema tütar Payton ning kogenud piloot Zobayan.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles