Rootsi endine tippsuusataja: fluoripulbrist on rohkem kasu kui veredopingust

Postimees Sport
Copy
Tavalise parafiini (pildil) kasutamine jääb lubatuks.
Tavalise parafiini (pildil) kasutamine jääb lubatuks. Foto: DOMINIC EBENBICHLER/REUTERS

Rahvusvaheline suusaliit FIS kavatseb ülejärgmisest hooajast täielikult keelata suusamäärimisel laialt levinud fluori kasutamise. Endise Rootsi tippsuusataja  Niklas Jonssoni sõnul tuleks testimismetoodika hoolikalt läbi mõelda, sest määrdest on rohkem kasu kui veredopingust.

FIS liigub fluori keelustamisega edasi samm-sammult. Järgmisest hooajast keelatakse fluoripulbrite kasutamine, ülejärgmisest hooajast kehtib aga nulltolerants, mis ei luba näiteks kasutada ka fluori sisaldavad parafiine. 

Endise Rootsi tippsuusataja Niklas Johnsoni sõnul on see võtmetähtsusega teema, kus eksida ei saa. «Vastav töögrupp teeb praegu katseid, et töötada välja meetod suusapõhjadelt fluori tuvastamiseks. Kontroll tuleks läbi viia enne starti, sest pärast 30 kilomeetrit ei anna see enam mingit eelist», selgitas Niklas Johnson SVTle.

Kuna aega suure muutuse tegemiseks napib, on Skandinaavia meedias tõstatatud palju küsimusi metoodika kui ka regulatsiooni kohta.

«Selle keelu rakendamisel peab olema toimiv regulatiivne raamistik. Fluori kasutamisel on suur mõju ja see on tõhusam kui veredoping. Selle eest peavad olema ette nähtud ranged karistused. Probleem on aga selles, et kes vastutab? Kas suusataja ise või määrdemeeskond? Või keegi kolmas?,» küsis Johnson. 

Praegu on fluori keelustamise kohta teinud otsuse ainult FIS. Laskesuusatamise alaliit IBU pole seisukohta kujundanud ja koguneb küsimust arutama 6. juunil. «Paljud noorsportlased tegelevad mõlema alaga paralleelselt. See oleks hävitav, kui alad liiguks selle küsimusega eri suundades,» ütles Johnson lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles