Itaalia leinab üheksakordset maailmameistrit

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Leinaküünal. Pilt on illustratiivne
Leinaküünal. Pilt on illustratiivne Foto: unsplash.com

Motospordiüldsus on leinas, sest nädalavahetusel kustus 90-aastaselt üheksakordse maailmameistri Carlo Ubbiali eluküünal. 

Ubbiali oli motospordi tõeline grand old man. Bergamos sündinud tšikliäss osales ka esimesel motoringraja MM-hooajal 1949. aastal, kui ta tuli 125cc klassis Šveitsi etapil neljandaks ning Hollandis kolmandaks. 

Oma esimese maailmameistritiitli võitis ta 1951. aastal samuti 125cc klassis, millele lisas 1955. aastal teise. 1956. aastal triumfeeris ta paraleelselt nii 125cc kui ka 250cc klassis. 

Seda trikki kordas ta veel ka 1959. ja 1960. aastal, vahepeal õnnestus tal veel üks tiitel napsata 1958. aastal 125cc klassis. Karjääri jooksul osales ta 74 võidusõidul, millest võitis 39. Lisaks võib tema auhinnakapist leida viis prestiižse Mani saare võidukihutamise trofeed. 

Ubbiali üheksa tiitlit asetavad ta samale pulgale briti Mike Hailwoodi ja kaasmaalase Valentino Rossiga, enamat on suutnud vaid hispaanlane Angel Nieto (13) ning teine kaasmaalane Giacomo Agostini (15).  

Ühtlasti oli Ubbiati, keda sõitjate ringis kutsuti hellitavalt rebaseks, viimane mees, kes kihutanud ka Moto GP debüüthooajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles