Kui andmed seda lubavad, tõstetakse staadionite avamise teema Itaalias päevakorda

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Kui Itaalia jalgpalli kõrgliiga veel märtsi alguses käis, toimusid matšid tühjade tribüünide ees. Peaks liigahooaeg saapamaal jätkuma, jääb see suure tõenäosusega nii ka hooaja lõpuni.
Kui Itaalia jalgpalli kõrgliiga veel märtsi alguses käis, toimusid matšid tühjade tribüünide ees. Peaks liigahooaeg saapamaal jätkuma, jääb see suure tõenäosusega nii ka hooaja lõpuni. Foto: AFP/SCANPIX

Koroonaviirusest rääkides on pikemat aega spekuleeritud, kas see käitub samamoodi nagu teised hooajalised viirushaigused ehk tõmbub soojemate ilmade saabudes tagasi. Maailma tervishoiuagentuur (WHO) ning mitmed nimekad eksperdid sellele kinnitust veel leidnud pole, kuid leidub ka neid, kes seda siiski usuvad. 

Milanos asuva San Raffaele haigla peaarst Alberto Zangrillo sõnas hiljutises usutluses telekanalile RAI, et viimase kümne päeva jooksul võetud proovides on viiruseosakeste osakaal märkimisväärselt vähenenud, kui võrrelda neid aasta alguse proovidega. Ehk teisisõnu, Zangrillo sõnul on koroonaviirus suve saabumisega tagasi tõmbunud. 

«Kliiniliselt seda viirust praktiliselt Itaalias enam ei esinegi,» sõnas paralleelselt ka peaminstri Silvio Berlusconi ihuarstina tegutseb Zangrillo. 

Itaalia tervishoiu aseminister Sandra Zampa asjadest ette ruttama aga ei tõtanud. «Ootame enne uut informatsiooni ja seejärel räägime täpsemalt edasi. Asjalood on tõepoolest paranenud ja viirus näib ohutum, kuid see siiski eksisteerib, mistõttu ei tasu meil valvsust kaotada,» sõnas ta raadiojaamale Punto Nuovo. 

Lisaks uuriti Zampalt, kas tänavu suvel võiks Itaalias ka staadioneid publikule avada. «Seda otsustavad andmed. Ootame need ära ning seejärel saame inimeste staadionile lubamise küsimuse päevakorda võtta. Praegu see veel laual pole.»

George Washingtoni Ülikooli professori Leana Weni sõnul on Zangrillo väljaütlemised aga täiesti hoolimatud. «See ei tugine mingitel tõenditel ning tekitab inimestes võltsturvatunde.» Sama meelt on ka WHO epidemioloog Maria Van Kerkhove: «Viiruse omadused pole muutunud. See on jätkuvalt inimesele ohtlik.»

Zangrillo lauseid peavad kohatuks ka tema ametivennad Itaalias. «Olen jahmunud nendest väidetes. Vaadakem ainuüksi neid numbreid, mis iga päev avaldadakse. Praegu tuleb olla valvsam kui kunagi varem,» sõnas presidendi nõustajate hulka kuuluv Franco Locatelli. 

Itaalia jalgpalli kõrgliigale lükatakse hoog sisse 20. juunil ning kohe samal päeval on võistlustules ka Ragnar Klavani koduklubi Cagliari. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles