Uibo ei saanud unikaalsel jõuproovil maailmarekordimehele ja maailmameistrile vastu

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Jõuproovil osaleb lisaks Maicel Uibo ja Niklas Kaulile ka maailmarekordimees Kevin Mayer.
Jõuproovil osaleb lisaks Maicel Uibo ja Niklas Kaulile ka maailmarekordimees Kevin Mayer. Foto: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

Maailma paremate kümnevõistlejate Ultimate Garden Clashi võitis maailmarekordimees Kevin Mayer, kes edestas n-ö tagahoovivõistluses valitsevat maailmameistrit Niklas Kauli ja Doha-MMi hõbedameest Maicel Uibot.

 

Meestel tuli ennast mitmevõistlejatele kohaselt näidata mitmest küljest, sest luubi all olid nii jõu-, kiirus- kui ka vastupidavusala.

Alustati teivashüppest, kus sportlastel tuli kümne minuti jooksul võimalikult mitmel korral ületada nelja meetri kõrgusel asetsenud latti. Mayer sai sellega hakkama 17 korral, Uibole läks kirja 15 edukat üritust ning Kaulile 14. 

Seejärel astuti virtuaalvõistlustulle kuulitõukes: eesmärgiks tõugata 7,26kilogrammist raudmuna kümne minuti jooksul võimalikult mitu korda üle 12 meetri tähise. Sealgi sai alavõidu Mayer (28), Kaul sai kirja 22 katset, Uibo aga 20. 

Viimaseks võistlusalaks oli joonejooks, kus kaks koonust asetati teineteisest 20 meetri kaugusele. Seejärel tuli viie minuti jooksul kirja saada enim tiire. Seal sai lõpuks alavõidu üle rõõmustada Kaul, kes sai kirja 27 täistiiru, Mayerile ja Uibole läks kirja 26 tiiru. 

Kolme ala kokkuvõttes sai Ultimate Garden Clashi võidu üle rõõmustada aga Mayer, kes kogus 71 punkti. Teiseks tuli Kaul (63 punkti) ja kolmandaks Uibo (61). 

Kui Mayer läbis katsumuse Prantsusmaal Montpellier'is asuvas treeningkeskuses, siis sakslane Kaul otsustas kodumaal Mainzis oleva treeningbaasi kasuks. Uibo võistles USAs Florida osariigis asuvas Clermonti võistluskeskuses ja seal valitsevad olud mõjutasid veidi ka tema esitust.

«Siin on 28 kraadi ja päris kõrge õhuniiskus, mistõttu läks teivashüppes raskeks, kuna käed olid libedad. Aga ma teadsin, et nii saab olema ja mul oli ikkagi lõbus,» sõnas Uibo.

Enne võistlust:

Kümnevõistluse viimaste aastate valitseja Mayer'i arust tuleb võistlus väga nõudlik. «Selline formaat on võistlejatele üsna kurnav, sest see nõuab väga head vastupidavust,» selgitas maailmarekordimees. «Oleme pigem sprinterid ja seega kujunevad vastupidavusalad enamasti keeruliseks. Usun, et Kaul on favoriit ja me Uiboga proovime talle vastu saada.»

«Kui kolme võistlusala võrrelda, siis viimane on kindlasti kõige keerulisem. Ma pole kunagi oma elus sellist asja teinud. Teivashüpe ja kuulitõuge on täiesti tehtavad,» jätkas Mayer.

Kaul ootab võistlust suure huviga. «Väga hea on teha midagi muud peale treenimise,» alustas läbi aegade noorim kümnevõistluse maailmameister. «Ootan seda väga ja olgugi, et me ei viibi samas asukohas, saab see ikkagi lõbus olema.»

Siiski ei taha sakslane nõustuda, et just tema on võistluse favoriit. «Teivashüpe saab kindlasti keeruline olema, sest tegin seda viimati kolm kuud tagasi. Viimane ala on meile kõigile keeruline, sest tavapäraselt jookseme lõpus 1500 meetrit, kus saab ühtlase tempoga kulgeda, kuid nüüd peab sisuliselt viis minutit lihtsalt spurtima.»

Uibo usub, et teda ei tohiks enne võistlust soosikuks nimetada. «Pean lihtsalt sihti silme ees hoidma ja konkurente püüdma,» rääkis eestlane. «Arvan, et teeme midagi sarnast, mida muidu võistlustel teeksime. Nagu ikka jooksed, hüppad ja viskad, kuid nüüd tuleb kordusi lugeda. 

«Vormist pole mul head ülevaadet, sest nagu Niklas, pole ma teivast juba ammu hüpanud ja ka kuuli pole kolm kuud tõuganud. Saab kindlasti huvitav olema,» arvas Uibo. 

Ultimate Garden Clashist võtsid eelnevalt osa ainult teivashüppajad Renaud Lavillenie, Sam Kendricks ja Armand Duplantis. Nad tunnistasid, et nende valulävi tõusis võistlusel osaledes märgatavalt, sest piimhape lihastes andis nõnda palju tunda. Uibo seda ei karda, sest kümnevõistlejad tunnevad seda kogu aeg. «Valu ja kümnevõistlus on justkui sünonüümid. Usun, et meil pole midagi hullu,» selgitas Uibo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles