Endine Venemaa laskesuusakoondise peatreener: dopinguga kasvatati üles terve põlvkond sportlasi (1)

Karl-Joosep Küngas
Copy
Anatoli Hovantsev
Anatoli Hovantsev Foto: / RIA Novosti

Venemaa laskesuusatamise koondist veel eelmisel hooajal juhtinud Anatoli Hovantsev viitab tugevalt sellele, et veel mõned aastad tagasi kasutasid venelased võitmiseks keelatuid võtteid.

Venemaa meediale antud intervjuus nimetas Hovantsev kodumaa laskesuusatamise suurimaks probleemiks dopingust vabanemist, sest sellega oli Venemaal veel mõned aastad tagasi suur mure. «Kõik lõikavad hetkel neid vilju, mis saavutati dopingut kasutades. Alustades alaliidust kuni treeneriteni välja. Tegemist on väga suure probleemiga,» sõnas Hovantsev sports.ru'le. 

Hovantsev ise oli samuti Venemaal 90ndate alguses treener, kuid tema juhtimisel ei kasutanud ega kasuta ka tänaseni ükski sportlane keelatuid aineid. See, mis toimus pärast tema lahkumist on kahetsusväärne. «Terve põlvkond treeniti üles, kasutades üksnes dopingut. Normaalsusesse ja puhtasse sporti naasmine võtab väga palju aega ning pole üldse mitte kerge.»

Ka Eesti laskesuusakoondist juhendanud Hovantsev usub, et peagi saadakse ka esimesi puhta spordi vilju maitsta, kuid selleni läheb veel mõned aastad aega. «Viimasest juhtumist on möödas umbes kuus aastat. Tasapisi liigume paremuse suunas, kuid tulemused paranevad hoopis aeglasemalt, kui harjutud,» arvas legendaarne treener.

Mõned aastad tagasi laekus ridamisi lugusid, kus üks või teine Venemaa sportlane dopinguga vahele jäi. Ka Hovantsev kinnitab, et enamik medaleid võidetigi keelatuid aineid kasutades. «Neid, kes selles süsteemis sees ei olnud ja medaleid võitsid, võib ühe käe sõrmedel nimetada,» lõpetas Hovantsev.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles