Johaugi dopingupattu võrreldakse Norras väikse kiiruseületamisega

Postimees Sport
Copy
Therese Johaug.
Therese Johaug. Foto: Markku Ulander/AP

Homme peetakse Oslos igasuvine kergejõustiku tippvõistlus Bisletti Mängud, kuhu varem pole ühtegi dopinguga patustanud sportlast kutsutud. Sel aastal tehti erand ning 10 000 m jooksus tuleb starti murdmaasuusataja Therese Johaug, kelle kunagist pattu tõlgendatakse pisirikkumisena.

10-kordne suusatamise maailmameister Johaug jäi anaboolse steroidi klostebooli  kasutamisega vahele 2016. aasta oktoobris ning teenis pooleteiseaasta pikkuse võistluskeelu. Seetõttu on Norras tekkinud rohkesti inimesi, kes kahtlevad suusataja starti lubamise õigsuses.

Võistluse korraldaja Steinar Hoen Johaugi rajale saatmises mingit probleemi ei näe. «Meil ei olnud teda võistlema kutsudes mingeid kahtlusi. Oleksime ta võistlema palunud ka siis, kui me korraldanuks Teemantliiga etappi,» ütles võistluse turundaja Hoen VGle.

Endise kergejõustiklase sõnul peavad nad Johaugi puhtaks sportlaseks, kuna usutakse tema versiooni, et keelatud aine sattus tema kehasse huulekreemi tõttu. «Teie võite nõustuda või mitte, aga mina usun tema selgitust sada protsenti. Ta on karistuse ära kandnud ja on juba kaua võistelnud MK-sarjas. Ma võtan selle otsuse eest vastutuse,» ütles Hoen.

Korraldaja tõi paralleeli ka kiiruseületamisega. «40 alas 60 km/h sõitmine on ka reeglite rikkumine, mis toob kaasa trahvid ja karistused. Aga samamoodi on seda ka 300 km/h sõitmine. Ometi on nende juhtumite vahel suur erinevus,» selgitas Hoen enda loogikat.

Homme 10 000 m jooksus starti tulev Johaug on ka kergejõustikustaadionil tugev tegija. Mullu tuli ta sel distantsil Norra meistriks, joostes 2019. aasta Euroopa edetabeli 15. aja. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles