JÄRELVAADATAV JA GALERII ⟩ Eesti võrkpallikoondislased said finaalis üllatuslikult lüüa

Postimees Sport
Copy

Täna selgitati Haven Kakumäel esimesed Eesti meistrid Optibet 4x4 rannavõrkpallis. Meeste seas noppisid võidu tartlased, kes alistasid finaalis favoriidikoormat kandnud Eesti koondislaste ühisvõistkonna. Kolmandaks tuli Tallinna Selver.

«Ega meil kindlat plaani polnud, üritasime mängida nii hästi kui võimalik. Sellise tuulega see lihtne polnud, aga tuli päris hästi välja,» ütles võiduka meeskonna üks põhitegijaid Mihkel Tanila.

Mis võidu tõi? «Vastased tegutsesid valesti. Mängisid kogu aeg sama nelikuga. Meie pidevalt vahetasime. Meil olid värskemad mehed.»

Turniiri parimaks mängijaks valiti Tartu pallur Märt Tammearu. 

Kohamängude tulemused: 

14.00 Eesti Saalikoondis vs TalTech (esimene poolfinaal) 2:0 (21:12, 21:18).

15.00 Tallinna Selver vs Tartu Bigbank (teine poolfinaal) 0:2 (19:21, 14:21)

15.30 TalTech vs Tallinna Selver (kolmanda koha mäng) 1:2 (12:21, 21:14, 11:15)

16.30 Eesti Saalikoondis vs Tartu Bigbank (finaal) 1:2 (23:21, 18:21, 9:15)

Naiste arvestuses teenis esikoha TalTelch/Tradehouse, teine oli Famila/Võru VK ja kolmas TÜ/Bigbank. Kõige väärtuslikumaks mängijaks valiti võitjate ridadest Merilin Paalo.

Enne turniiri

Meeste võistkonnad:

Saaremaa Võrkpalliklubi: Keith Pupart, Henri Treial, Helar Jalg, Alari Saar, Johan Vahter, Rauno Tamme.

Tartu Bigbank: Märt Tammearu, Siim Tammearu, Alex Saaremaa, Stefan Kaibald, Hergo Hansman, Mihkel Tanila.

Tallinna Selver: Renet Vanker, Rauno Haidla, Sten Vahtras, Mihkel Varblane, Helger Hääl, Timo Lõhmus.

Pärnu Võrkpalliklubi: Richard Voogel, Tony Tammiksaar, Allar Keskülla, Sander Kasela, Karl Mattias Prangli, Markus Veltson.

Eesti saalikoondise võistkond: Robert Täht, Ardo Kreek, Oliver Venno, Kristo Kollo, Markkus Keel, Andri Aganits.

TalTech: Rasmus Meius, Tamur Viidalepp, Mihkel Nuut, Cris Karlis Lepp, Dmitri Korotkov, Aleksander Eerma.

Esmakordselt toimuval mõõduvõtul tahavad kõik võimalikult hästi esineda, kuigi erilises formaadis ehk neli nelja vastu trenni palju ei tehta. 

Koondise esinduse liige Robert Täht võtab favoriidikoorma rahulikult enda õlule. «Mis siin keerutada, eks meie oleme need favoriidid. Isegi kui meil pallipuuteid on viimasel ajal vähe. Ise olen ikka vahel käinud Kusti (Nõlvak) ja Mardiga (Tiisaar) trennis ja tean, et Andri Aganits ja Ardo Kreek on samuti mõne korra liival olnud. Aga usun, et see pole nii määrav. Neil, kes Rakveres mängisid eelmisel nädalavahetusel (Kristo Kollo ja Oliver Venno-toim) on seis ilmselt veidi parem. Aga eesmärk on võit ja selleni püüame jõuda,» ütles koondise liider.

Selver Tallinnat esindav Timo Lõhmus räägib, et tema meeskond teeb ka koos trenni. «Küll aga pole endal õnnestunud teistega koos veel trenni teha, kuna olen hetkel seotud rannakoondisega. Ühe või kaks trenni jõuan tiimikaaslastega siiski teha. Ma pole teisi liiva peal veel mängimas näinud, aga usun, et ei tohiks mingeid probleeme kellegil olla. Kui suudame oma mängu käima saada kohe, siis usun, et suudame seal kõigile pahandusi valmistada. Mingeid kindlaid eesmärke ei ole me seadnud. Suurimaks favoriidiks peame Eesti koondise tiimi, nende vastu saab kindlasti raske olema. Kuid sellises võistluses ei tohi kedagi alahinnata,» ütles Lõhmus.

Saaremaa VK särgis liivale astuv Henri Treial: «Koos trenni tegemisega on natuke raskusi, kuna meil on mängijad kõik laiali igal pool ja pole kokku saanud. Eraldi on ilmselt trenni tehtud ja eks lähme parimat andma kõik koos. Väikseid eesmärke polegi mõtet seada, kuna hooaja lõpus jäid tähtsad mängud mängimata, siis arvan, et kõigil on veel isu mängida ja ainult parima koha nimel võidelda. Et sellisel kujul pole varem mängitud, siis on raske favoriidikoormat kellelegi panna. Eks mōned on ilmselt rannas praeguseks rohkem trenni teinud ja mõned vähem ning kindlasti saab huvitav päev olema täis põnevaid mänge.»

Pärnu Võrkpalliklubi tuleb võistlema noore koosseisuga, meeskonna liige Tony Tammiksaar sõnas, et ühtegi ühist trenni pole neil enne võistlust plaanis. «Kuid individuaalselt usun, et igaüks teeb, kaasa arvatud mina. Eesmärgid peavad alati kõrged olema, seega läheme ikka tiitle nimel võitlema,» rääkis mängija. Suurimaks favoriidiks peab ta Bigbank Tartut.

Bigbanki esindav Märt Tammearu leiab, et tema tiim loodab oma rannavolle oskustele ja sarnaselt teistele ekstra neli nelja vastu ei mängi. «Kõik peale Alex Saaremaa mängivad rannavollet. Arvan, et tunneme üksteist piisavalt ja kokkumängu pole otseselt vaja harjutada, pigem saab põnev olema üleüldse neljakesi mängimine liival, sest Eestis see väga popolaarne ei ole. Endalgi esimene kord selliste reeglitega,» kommenteeris Tammearu. «Ma isegi ei tea, mida otseselt oodata selliselt turniirilt. Kindlasti saab olema põnev. Eks näha ole, kes kõige kiiremini olukorraga harjub ning kes kõige parema vormi on saavutanud. Isiklikult arvan, et tuleks võistlust nautida. Ilus ilm ja võrkpall, mida veel tahta!? Kuid kes ei tahaks Eesti meistriks tulla!»

Ilmaprognoos on laupäevaks üsna tuuline. Selle loodab Tammearu enda kasuks pöörata. «Tuul võib meile isegi kasuks olla. Vastu tuult on hea servida, sellest tulenevalt võtame kaasa oma servivahetuse Siim Tammearu, kes võib vastastele tekitada suurt ja paksu pahandust. Omalt poolt loodame aga Stefan Kaibaldile, kelle vastuvõtt ei sõltu ilmatingimustest,» lisas ta. Ka Tammearu peab suurimaks favoriidiks koondise võistkonda. «Kuid seda enam tahetakse neid võita.»

Dmitri Korotkov TalTechist: «4 vs 4 trenni pole teinud ja ilmselt ei tee ka. Teeme tiimiga ühe ühise trenni, eks siis ole näha, kas saab vähemalt kolm kolme vastu mängida. Usun, et kõik soovivad lihtsalt nautida võrkpalli ja kindlasti iga meiepoolne õnnestumine teeb tuju heaks,» sõnas Korotkov. «Mina usun, et Eesti koondis on peamiseks favoriidiks, kuid ka Saaremaal on väga nimekad mängijad sees.»

Võistluse formaat:

  • Mängitakse rannavõrkpalli väljakul 4 vs 4, saalivõrkpalli reeglitega.
  • Võistkonna suuruseks on kuni 6 mängijat (korraga väljakul vähemalt neli) ja treener.
  • Mängud toimuvad kahe geimivõiduni, kõik geimid mängitakse 15 punktini (2-punktilise vahega).
  • Naiste turniiri võitja selgub üheringilisel turniiril ehk kõik võistkonnad mängivad omavahel korra läbi.
  • Meeste turniiril moodustatakse kaks kolmeliikmelist alagruppi, alagruppide võitjad pääsevad otse poolfinaali. Alagruppides 2. ja 3. kohale jäänud meeskonnad mängivad omavahel veerandfinaalides, mille võitjad pääsevad samuti poolfinaali. 5.-6. koha mängu ei toimu.

Võistlused toimuvad Haven Kakumäe Teras Beach rannavolle väljakutel ja koroonaviirusest tingitud piirangute tõttu pealtvaatajateta.

Naiste seas osaleb neli naiste saalivõrkpalli meistriliiga klubi ja favoriitideks saab pidada TalTechi ja Tartut. Mõistagi võib uudsel turniiril aga üllatusi sündida.

TalTech/Tradehouse teeb enne turniiri kaks trenni. «Saalihooaja ettevalmistust alustame augustis, seega on rannavõrkpallil suvises treeningplaanis oma osa. Kes suvel kolm kuud rannavõrkpalliga tõsisemalt tegelevad, liituvad tavaliselt võistkonna treeningutega augusti keskel pärast Eesti rannavõrkpalli meistrivõistlusi. Enne omalaadse formaadiga 4x4 Eesti meistrivõistlusi teeme nädala teises pooles kaks trenni, et kokku leppida, mis värvi vormiga mängime ning siis oleme laupäevaseks jõuprooviks valmis,» rääkis TalTechi peatreener Marko Mett. 

Spetsiaalse ettevalmistuseta läheb turniirile vastu Tartu Ülikool/Bigbank. «Ühiseid rannatreeninguid naiskond ei tee, osad mängijad teevad iseseisvalt liival trenni ja paljud käivad mängimas Nõo Lihavürsti sarja Tartu Rannakeskuses. Enne võistlust spetsiaalset treeningut suure tõenäosusega ei toimu,» kommenteeris võistkonna plaane peatreener Kristjan Kais. 

Tallinna Ülikooli peatreener Sten Esna sõnul saab võistkond hea kogemuse. «Oleme treeninud viimased 1,5 kuud rannas. Tuleme nautima mängu ja kindlasti saavad noored hea kogemuse,» sõnas Esna. 

Neljanda võistkonnana püüab kõrget kohta Famila/Võru Võrkpalliklubi. 

Naiste võistkonnad:

TalTech/Tradehouse: Mari Loormann, Kristi Nõlvak, Merilin Paalo, Maria Säästla, Kärt Unt, Marcella Raud.

TÜ/Bigbank: Ingris Suvi, Renate Pikk, Laura Reiter, Katariina Vengerfeldt, Mailis Pajumägi, Annabel Huik.

Famila/Võru VK: Evely Heliste, Haide Haring, Margot Saharov, Liis Kranich, Kerli Kubi, Mari-Liis Graumann, Salme Adeele Hollas, Laura Kaur

Tallinna Ülikool: Karmen Viinapuu, Laura Maiste, Stefi Siht, Maria Saaron, Elina Lebedeva, Karolina Lõhmus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles