Eesti kohtub EM-valikturniiril Saksamaaga

Karl-Joosep Küngas
Copy
Eesti koondis kohtus uues EM-valikgrupiski vastaseks tuleva Bosnia ja Hertsegoviinaga viimati 2017. aastal Kalevi spordihallis ning sai 29:25 võidu.
Eesti koondis kohtus uues EM-valikgrupiski vastaseks tuleva Bosnia ja Hertsegoviinaga viimati 2017. aastal Kalevi spordihallis ning sai 29:25 võidu. Foto: Helin Potter / Eesti käsipalliliit

Täna loositi Euroopa Käsipalliliidu (EHF) peakorteris Viinis alagruppidesse 2022. aasta käsipalli Euroopa meistrivõistluste otsustaval valikturniiril osalevad 32 meeskonda. Eesti rahvuskoondis paigutus loosi tahtel 2. alagruppi, kus meie meeste vastasteks tulevad Saksamaa, Austria ning Bosnia ja Hertsegoviina.

«Mängida võõrsil Saksamaaga saab olema väga eriline sündmus. Sakslased on heas mõttes käsipallihullud ning tahavad igat mängu ja turniiri võita. Esimeses loosigrupis oli ehk nõrgemaid tiime ja isiklikult olnuks huvitav Rootsiga kokku minna,» hindas Eesti koondise peatreener Thomas Sivertsson.

«Austria mängis jaanuaris väga tugeva koduse EM-finaalturniiri, võites oma alagrupi ning on selgelt tõusuteel olev käsipallikoondis. Tegu on füüsilise meeskonnaga, mis pole meie jaoks tingimata halb. Bosnia ja Hertsegoviinat on eestlased varemgi võitnud, aga võõrsil saab nende vastu hullumeelse kodupubliku ees kindlasti raske olema,» analüüsis Sivertsson lühidalt.

2004. ja 2016. aasta Euroopa meistri ning kahekordse maailmameistri Saksamaaga pole Eesti varem kohtunud. Austria vastu on üheksa mänguga saadud kaks võitu, ent viimati oldi vastamisi 2008. aasta jaanuaris. Bosnia ja Hertsegoviinaga toimus viimane vastasseis oktoobris 2017, mil MM-valikmängus vastased Kalevi spordihallis 29:25 alistati.

«Ei ole halb loos, sest minu silmis võinuks hulleminigi minna. Saksamaa on kõigi eelduste kohaselt teistest üle, kuid ka Olümpose mäest on võimalik üle ronida. Igal juhul saame kodupubliku ette tuua ühe tõelise maailma tippmeeskonna,» sõnas meie rahvusmeeskonna kapten Martin Johannson.

«Ülejäänud kaks vastast on ilmselt võrdselt tugevad ning usun, et hea meeskonnavaimu ja tugeva mänguga murtavad. Viimane kohtumine Bosniaga just seda ju tõestaski. Veksleid ei jaga, aga kui me eesmärk poleks finaalturniirile pääs, siis ei peaks ju mängimagi,» lisas Johannson.

Eesti koondise mängud 2022. aasta EM-valikturniiril:

4. või 5. november 2020 Austria – Eesti

7. või 8. november 2020 Eesti – Saksamaa

10. või 11. märts 2021 Eesti – Bosnia ja Hertsegoviina

13. või 14. märts 2021 Bosnia ja Hertsegoviina – Eesti

28. või 29. aprill 2021 Eesti – Austria

2. mai 2021 Saksamaa – Eesti

Eesti vastaste peatreenerid ütlesid samuti välja oma arvamuse loositulemuste kohta. Saksamaad juhendab legendaarne islandlane Alfred Gislason, kes asus oma postile tänavu veebruaris. Klubitreenerina võitis ta SC Magdeburgi ja THW Kieli eesotsas seitsmel korral Saksamaa meistritiitli ja kolmel puhul Euroopa Meistrite liiga.

«Saan kokku mitme vana tuttavaga, sest treenisin Kielis austerlasi Raul Santost ja Nikola Bilykit ning eestlast Dener Jaanimaad. Austria on tõusuteel ning Bosnia ja Hertsegoviinal on mitmeid tugevaid pallureid. Eestit meeskonnana ma ei tunne, aga neil on tiimis Bundesligas ilma teinud Jaanimaa ja Mait Patrail,» teadis 60-aastane Gislason.

Austria koondise viis jaanuaris toimunud EM-finaalturniiril kaheksa parema sekka Aleš Pajovic. «Saksamaa kohta ei pea midagi ütlema, bosnialastel on mängijad tugevates klubides ja usun, et nad on meiega samal tasemel. Eesti on meie alagrupis tundmatu suurus,» kommenteeris 41-aastane sloveen.

52-aastane Bosnia ja Hertsegoviina peatreener Bilal Šuman oli hinnangutes otsekohesem: «Saksamaa on meie alagrupi suursoosik, meie ja Austria võitleme teise koha pärast ning Eesti on selge autsaider,» sõnas Šuman, lisades et statistikat ta ei vaata. Viimast öeldes vihjas ta tõsiasjale, et bosnialased on viiest omavahelisest mängust Austria vastu neli kaotanud.

EM-finaalturniir toimub 2022. aasta jaanuaris Ungaris ja Slovakkias. Koha 24 osaleja hulgas on kindlustanud mõlemad korraldajad ning tänavu jaanuaris lõppenud EM-i kaks paremat ehk tiitlikaitsja Hispaania ja EM-hõbe Horvaatia. Mängupaikadeks on Budapest, Debrecen, Szeged, Bratislava ja Košice.

Finaalturniirile pääseb 32 meeskonnast 20 – edasi saavad kaheksa alagrupi kaks esimest ning lisaks neli paremat kolmanda koha saavutanud koondist. Praeguse plaani kohaselt algavad valikmängud tänavu novembris, jätkuvad järgmise aasta märtsis ja aprillis ning lõpevad 2. mail 2021. aastal. Kuna kuus võistkonda – Prantsusmaa, Saksamaa, Norra, Portugal, Sloveenia ja Rootsi – osalevad märtsis Tokyo OMi valikturniiril, siis nende osalusel toimuvad kohtumised võivad nihkuda ka jaanuarikuusse.

EURO 2022 valikgruppid:

1. alagrupp: Prantsusmaa, Serbia, Belgia, Kreeka

2. alagrupp: Saksamaa, Austria, Bosnia ja Hertsegoviina, Eesti

3. alagrupp: Tšehhimaa, Venemaa, Ukraina, Fääri saared

4. alagrupp: Island, Portugal, Leedu, Iisrael

5. alagrupp: Sloveenia, Holland, Poola, Türgi

6. alagrupp: Norra, Valgevene, Läti, Itaalia

7. alagrupp: Taani, Põhja-Makedoonia, Šveits, Soome

8. alagrupp: Rootsi, Montenegro, Rumeenia, Kosovo

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles