Dopingukütid ei kontrollinud Johaugi mitu kuud järjest

Carl-Robert Puhm
Copy
Therese Johaug
Therese Johaug Foto: Hanninen/Newspix24/SIPA/Hanninen/Newspix24/SIPA

Koroonapandeemia on mõjutanud tõsiselt ka dopingukontrolli tegevust. Norra meedia andmetel pole näiteks Therese Johaugi juba mitu kuud testitud.

Norra rahvusringhääling NRK küsis rahvusvaheliselt suusaliidult (FIS) näha viimaste kuude dopingutestide andmeid. Saadud infost järeldub, et dopinguproovide arv on langenud 90 protsenti ning näiteks 10-kordset maailmameistrit Johaugi ei testitud tänavu märtsis, aprillis ega mais.

Kui eelmisel aastal tegi FIS murdmasuusatajatele märtsist kuni mai lõpuni kokku 1278 võistlusvälist testi, siis sel aastal kõigest 299. 

«Viimastel nädalatel tehtud vähene dopinguproovide arv on tõsine väljakutse ja usaldusväärsuse probleem spordile. Olen selle pärast väga mures,» ütles Norra antidopingu peasekretär Anders Solheim.

Norra antidopingu sõnul on nende enda testimisemahud langenud 20 protsenti. «Usun, et meie testimisprogramm jäi kriisis heale tasemele,» hindas Solheim, kelle sõnul on probleem rahvusvaheliste alaliitudega.

Tema hinnangul saavad praegust olukorda kurjasti ära kasutavad sportlased eelise mõne kuu pärast. «Osad dopinguained on tuvastatavad väga vähest aega, aga neil on pikaajaline mõju. Dopingut võib kasutada mitu kuud enne võistlusi ning efekt avaldub ka kuue kuu pärast,» selgitas Solheim.

NRK paljus kommentaari ka Norra parimatelt suusatajatelt. «Usun, et peame lihtsalt lootma ja hoidma pöidlaid, et inimesed käituvad ausalt,» ütles Norra parim meessuusataja Johannes Hösflot Kläbo, keda ennast on viimastel kuudel testitud.

Therese Johaugi ukse taga pole käinud aga ei FIS ega Norra antidoping. «Elame väga erilisel ajal. Ma saan aru, miks asjad on nii läinud. Aga on selge, et see pole üldse hea, et need arvud nii väikesed on. Peame lootma, et olukorra normaliseerudes süsteem taastub,» ütles Johaug, kes 2016. aastal teenis 18-kuulise võistluskeelu dopingureeglite rikkumise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles