Video ⟩ Sloveenia kettaheitja nihutas rekordnumbreid ja alistas 44 aastat vana U23 Euroopa tippmargi

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Meeste ketas. Pilt on illustratiivne.
Meeste ketas. Pilt on illustratiivne. Foto: imago images / Chai v.d. Laage / Scanpix

Noor Sloveenia kettaheitja Kristjan Ceh näitas kodumaal Mariboris toimunud võistlusel suurepärast vormi, kui uuendas kaks korda rahvusrekordit ning haaras enda nimele ka U23 vanuseklassi Euroopa tippmargi. 

21-aastane Ceh, kes oli tänavu juba varem Sloveenia rekordnumbrid viinud 66.29 peale, saatis eile teisel katsel ketta esmalt 67.71 peale. Kaks heidet hiljem maandus lennuvahend aga koguni 68.75 peale, millega sloveen ületas 15 sentimeetriga ka 1976. aastast Wolfgang Schmidti nimel olnud Euroopa U23 tippmargi.   

«See on uskumatu. Ma poleks kunagi unistanud, et suudan püstitada selliseid tulemusi nagu praegu,» sõnas mullune U23 Euroopa meister pärast võistlust. 

«Võin nende tulemuste üle uhkust tunda, aga arvan ikkagi, et sel aastal on minult realistlikum näha 64-65-meetriseid kettakaari. Pikad heited lihtsalt juhtuvad. Siin aitas mind veidi tuul ja kasutasin häid olusid ära,» lisas 206-sentimeetrine Ceh. 

Küsimusele, kus võiks olla tema piir, kostis sloveen: «Eks vaatame, mis lähiaastad toovad.»

Tolle kettakaarega teeks sloveen mõistagi tegusid ka meeste maailmas. Näiteks eelmise aasta Doha MMil tõi rootslasele Daniel Stahile esikoha tulemus 67.59. Tõsi, Kataris valitsesid tavapärasest äärmuslikumad tingimused.

Tänavuse hooaja edetabelis võttis Ceh sisse auväärse kolmanda koha, enamat on suutnud vaid Stahl (70.25) ja jamaicalane Fedrick Dacres (69.67). Ajaloos on kahekilose ketta suutnud kaugemale saata vaid 46 meest. Maailmarekord (74.08) kuulub 1986. aasta suvest sakslase Jürgen Schulti nimele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles