Täna lähevad Lilleküla staadionil vastamisi valitsev Eesti jalgpallimeister Tallinna Flora ja tiitlikaitsja Narva Trans, et selgitada, kellest saab 30. Eesti karikavõitja ja kes tõstab pea kohale autasu, mis kannab 2012. aastast Evald Tipneri nime.

Esimest korda heideldi Maarjamaal karikavõidu pärast 1938. aasta kevadel, kui vastamisi läksid Tallinna VS Sport ja Tallinna Jalgpalli Klubi. Kahe mängu kokkuvõttes olid paremad esimesed. Ajakirjandus hindas sinivalgete, nagu Sporti toona kutsuti, aluseks vanameistri, 31-aastase väravavahi Evald Tipneri mängu. «Võidupandiks oli veteran Eevi (Evaldi hüüdnimi – K. J.)​ Tipner – ta püüdis mängus raskeid palle ja juhtis tagaliinide tööd,» hindas toonane Päevaleht. Nii hoidiski kõige tõenäolisemalt just Tipner esimese Eesti karikavõitjana 1826. aastal Inglismaal valminud kullatud hõbetrofeed enda käes. Muide toona oli trofee mitteametlikult nimetatud ärimees Eduard Saarepera järgi, kes omandas autasu omal ajal Venemaalt ja annetas hiljem Eesti jalgpallile.

Tipneri nime sai autasu 2012. aastal, mil Eesti jalgpalliliit otsustas austada meie omaaegset vutilegendi, kes esindas esimese vabariigi ajal koondist rekordiliselt 66 korda ja tuli kaheksal korral riigi meistriks.

Kommentaarid
Copy