Koroonaga võidelnud poksitšempion: mu pea lõhkus meeletult, justkui tahtnuks plahvatada

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/Scanpix

Kuigi kuri koroonaviirus – vähemalt hetkel – endast Eestis väga märku ei anna, ei tähenda see, et pandeemia oleks raugenud. Mitmel pool Euroopaski on koroonahaigeid jätkuvalt tuhandetes ja nende hulgas on ka endine Serbia poksitšempion Zlatko Došljak. 

Praegu ei võitle 36-aastane serblane mitte poksiringis, vaid haiglavoodis. «Tundsin esimesi sümptomeid 29. juunil: paari tunniga viskas palaviku üle 38. Isoleerisin ennast seejärel paariks päevaks enda korterisse. Andsin enda olukorrast perearstile teada ja mulle määrati antibiootikume, kuna mul ei esinenud tõsisemaid sümptomeid. Sellegi poolest testiti mind ka koroonaviiruse vastu ja kolm päeva hiljem saingi teada, et vastus oli positiivne,» sõnas omaaegne riigi meister väljaandele Srpski Telegraf. 

See oli aga alles katsumuste kadalipu algus. «Ühel hetkel tekkisid mul hingamisraskused. Mind taheti viia nakkushaiguste keskusesse, kuid kuna Belgradis olid kõik kohad täis, toodi mind Smederevosse, kuhu jõudsin juba väga raskes seisus,» jutustas Došljak. 

«Kui mu sümptomid süvenesid, viidi mind intensiivraviosakonda. Ma ei saanud süüa ega maganud kümme päeva järjest. Mul olid kogu aeg krambid, pea lõhkus meeletult ja tunne oli, nagu see tahaks kohe plahvatada,» jätkas serblane meenutamist. Alles kaheteistkümnendal intensiivravipäeval tema sümptomid leebusid ning ta suutis viimaks taas sõba silmale lasta. «Mu keha oli täiesti läbi, aga olen vaikselt taastumas.»

Došljaki räägib oma kogemusest, kuna ta tahab olla kindel, et inimesed mõistaksid, et tegemist pole pelgalt gripiga, vaid hoopis tõsisema haigusega. «Nägin haiglas igasuguseid asju: agresiivseid patsiente, keda õed pidid voodite külge kinni siduma,» tõi ta näite.  

«Kui ma praegugi pead tõstan, näen inimesi väga erinevates seisundites. Kõik, kes neid ridu loevad, peavad aru saama, et tegemist on väga-väga tõsise viirusega. See pole niisama külmetus, vaid väga ohtlik viirus, mis võib päevaga murda su täielikult maha. See aga ei tähenda, et tuleks lootust kaotada. Sellest on võimalik võitu saada!» jäi Došljak positiivseks

Tuleb mõelda positiivsetele asjadele. Näiteks poksitšempionile andis palju jõudu tema poeg. «Tema oli põhjus, miks ma ei murdunud,» sõnas Došljak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles