Video ⟩ Jaak Uudmäe hüppas end täpselt 40 aastat tagasi olümpiavõitjaks

Henry Lääne
, reporter
Copy
Jaak Uudmäe lendab olümpiakulla poole.
Jaak Uudmäe lendab olümpiakulla poole. Foto: Repro

Täna täpselt 40 aastat tagasi krooniti kolmikhüppaja Jaak Uudmäe Moskvas olümpiavõitjaks. Tema tulemus 17.35 on siiani Eesti rekord.

Uudmäe kuulus enne võistlust soosikute sekka, kuid ühte kindlat favoriiti polnud. Teiste hulgas tegi Moskvas kaasa ka kolmekordne olümpiavõitja Viktor Sanejev, kes polnud erinevalt medalipretendentidest hüpanud 1980. aastal üle 17 meetri.

Eelvõistlusel sai ainsa atleedina vähemalt 17 meetrit kirja austraallane Ian Campbell, kes hüppas 17.02. Uudmäe oli 16.69ga neljas ehk näitas korralikku vormi. Finaali pääsesid 12 meest.

Eestlane võttis võistluses juhtohjad kätte kolmanda katsega. Just siis hüppas ta 17.35, tõustes kolmandalt kohalt esimeseks. Järgnevate katsetega hüppasid nii Campbell kui ka toona maailmarekordit hoidnud Joao Carlos de Oliveira Uudmäest kaugemale, kuid reeglite rikkumise tõttu ei läinud nende hüpped mõõtmisele.

Ka Uudmäe hüppas tegelikult rohkemgi kui 17.35, kuid kohtunik tõstis punase lipu, mistõttu ei läinud katse mõõtmisele.

Viimase katsega tõusis hõbemedalile Sanejev. Suurmeister sai kirja 17.24, mis oli tema parim tulemus pärast 1976. aastat. 17.22ga sai pronksi brasiillane Oliveira.

2015. aastal tuli ilmsiks uudis, et Austraalia Kergejõustikuliit nõuab kolmikhüppe finaali osas ametlikku uurimist. Nad väitsid 35 aastat hiljem, et neil on teaduslikke tõendeid, kuidas Campbellilt rööviti kohtunike poolt olümpiavõit.

Väidetavalt olid Melbourne'i ülikooli teadlased kogunud videopildi alusel tehtud uuringuga tõendid, mis näitavad, et Campbelli kolmas katse tollel võistlusel oleks pidanud loetama määrustepäraseks. Kohtunikud nägid aga tollel hüppel, et austraallase jalg puudutas enne lennufaasi reeglitevastaselt maad.

Campbell maandus tollel hüppel olümpiarekordit tähistava 17.39 ja toonase maailmarekordi märgi 17.89 vahele. Kuldmedal on tänase päevani siiski Uudmäe nimel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles