Suure tenniselahingu eel: eestlased on ikka lätlastele koha kätte näidanud

Postimees Sport
Copy
Anett Kontaveit astub uuel nädalal Eesti eest väljakule
Anett Kontaveit astub uuel nädalal Eesti eest väljakule Foto: Raul Mee

Järgmisel nädalal toimub Merko Cup Eesti-Läti maavõistlus tennises. Viimati lahkusid Eesti mehed lätlaste vastu väljakult võidukana, naised pidid aga vastu võtma kaotuse. 

Pärast esimest maailmasõda hakkas tennis kiiresti arenema nii Eestis kui ka Lätis. Osaleti ka ühistel turniiridel, näiteks mõlema riigi lahtistel meistrivõistlustel. Mitmed Eesti tennisistid saavutasid aastatel 1920-1940 esikohti Läti meistrivõistlustel (Veera Nõmmik, Elisabeth Bagh, Kristjan Lasn jt) ja paljud Läti tennisistid osalesid Eesti lahtistel meistrivõistlustel.

1942. aastal osalesid mitmed lätlased teadmata põhjustel ka Eesti meistrivõistlustel ja sellepärast ei loeta selle aasta võitjaid (Lasn ja Nõmmik) statistikas Eesti meistriteks. 

Esimene maavõistlus, toona küll Riia- Tallinn linnadevahelise võistlusena, toimus teadaolevalt 1921. aastal ja peale jäi Tallinn 4:0. 

Aastatel 1935-36 toimusid tennises Balti turniirid kolme Balti riigi tennisistide osalusel. 1935. aastal võitis Eesti Läti võistkonda 5:2, aga järgmisel aastal kaotati 3:4.

Pärast teist maailmasõda kohtuti esmakordselt Nõukogude Liidu karikavõistluste Balti tsooni eelturniiril ja siis jäi Eesti peale 5:0. Ka järgnevatel aastatel võidutsesid ikka Eesti mehed ja naised. 

«Kui enne iseseisvumist võtta kokku see periood, seal vähemalt 50-60 aastat, siis ikkagi pigem Eesti oli parem. Eesti kuldaeg oli 60-ndad ja 70-ndate esimene pool. Ka 50-ndatel eestlased noppisid Nõukogude Liidu meistrivõistlustelt palju medaleid, seega ikkagi Eesti on olnud läbi ajaloo veidi parem lätlastest. Eesti oli Nõukogude Liidu tipus rohkemate mängijatega esindatud,» rääkis Eesti Tennise Liidu juhatuse liige Toomas Kuum.

Taasiseseisvumise järel on kaalukausid Läti kasuks

Taasiseseisvunud riikidena on Eesti ja Läti kohtunud Davis Cupi sarjas 2 korda ja Fed Cupil 1 kord. Davis Cupil toimus 1995. aastal Tallinnas Euro-Aafrika II grupis tasavägine matš, kui 0:2 kaotusseisust tõid võidupunktid Alti Vahkal ja Sten Sumberg paarismängus ning Vahkal ka üksikmängus. Paraku otsustavas viiendas kohtumises alistas lätlaste 1. reket Girts Dzelde meie 2. reketi Sten Sumbergi. Seega saavutas toona võidu Läti 3:2. 

«Seda matši ma olen ise kohapeal näinud, kui mängiti veel Kalevi spordihallis, selles kuulsas spordihallis, kus olid veel tenniseväljakud. Algselt ju ehitatigi see spordihall tegelikult tennise jaoks, ainult tennisele, siis tasapisi seal hakati kergejõustiku, korvpalli ja võrkpalli ning kõiki muid alasid tegema,» meenutas Kuum.

Mängiti väga huvitaval kattel, mida praegu enam Davis Cupil ei lubata kasutada, see on puukate. Kaks riiki seda kasutasid, Eesti ja Moldova. Hiljem kunagi, kui Eesti võitis Egiptust, siis otsustati Davis Cupi sarja juhtide poolt, et enam sellel kattel mängida ei tohi, kuna maailmas enam ei mängita puu peal. Vanasti mängiti ikkagi päris palju seal, me räägime mingitest 60-ndatest aastatest näiteks. See oli selline võib-olla harjumatu kate, samas lätlastele mitte ka päris tundmatu kate, aga tookord Eesti kaotas 2:3 - oli põnev matš.

Eesti eest mängisid Alti Vahkal ja Sten Sumberg. Lätlastel oli selline trumpkaart tagataskust välja võtta nagu Girts Dzelde, kes praegu aeg-ajalt mängib seenioride turniiridel veel kaasa. Sumberg tol hetkel õppis USA ülikoolis, toodi siis esindama Eestit ja iseenesest ma mäletan, et tema mäng jättis väga hea mulje, aga võib-olla oli just see Dzelde ikkagi kõige parem mängija seal platsil. Alti Vahkal oli veel suhteliselt noor tol aastal, kuigi andis küll lahingu Dzeldele, nii palju kui ma mäletan - et tegelikult mängud olid põnevad,“ sõnas Kuum.

Veel kohtuti Davis Cupi raames Lätiga 2019. aastal Kreekas. III grupi Euro-Aafrika tsooni turniiri 1. ringis ja siis jäi peale Eesti 2:1. Vladimir Ivanov alistas kaks tundi ja 41 minutit kestnud maratonlahingus 20-aastase Roberts Strombachsi 7:6, 4:6, 6:3. Teises kohtumises kaotas  Jürgen Zopp Martins Podzusele 1:6, 6:7. 

Otsustavas paarismängus oli Zopp paaris Kenneth Raismaga ja Podzus kaksikvend Janisega. Eestlased võitsid numbritega 7:6, 6:4.

Fed Cupil on naabermaade naiste koondised kohtunud vaid korra, 2013. aastal Montenegros, Euro-Aafrika II grupi turniiri 1. ringis ja siis väljus matšist võitjana Läti 3:0, kusjuures ühe võidupunkti tõi ka sel korral turniirile tulev Jelena Ostapenko, kes toona vaid 15-aastaselt alistas Julia Matojani 6:1, 6:1.     

«Seal oli see, et mõlemad olid suhteliselt noorte võistkondadega väljas, kuigi Eestil mängis küll Julia Matojan. Tema oli siis nii-öelda kogenum mängija, aga Eesti oli väga noore koosseisuga tegelikult väljas. Erika Hendsel mängis seal üksikmängu ja paarismängu tegelikult mängisid mitmekordne Eesti meister Eva Paalma ja korra meistriks tulnud Tatjana Vorobjova. 

Nagu see tulemus näitab ja need mängijad näitavad, et Eesti ei olnud võib-olla oma nii-öelda parimas koosseisus toona väljas. Kui oleks saanud Kaia Kanepi osaleda, siis tõenäoliselt oleks võinud see tulemus teistmoodi olla, sest Jelena Ostapenko ikkagi oli siis päris nooruke,» tõi Kuum välja, et toona päris õiget Eesti-Läti jõudude vahekorda mängud ei näidanud.

29. ja 30. juulil toimub Tallinnas Tondi Tennisekeskuses Merko Cup Eesti-Läti maavõistlus tennises, kus vastamisi asuvad Eesti ja Läti parimad nais- ja meestennisistid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles