Levadia langes ülivalusal moel eurosarjast, kohtuniku kapsaaeda tuleb visata suur kivi

Postimees Sport
Copy
Levadia jalgpallurid sel aastal.
Levadia jalgpallurid sel aastal. Foto: Tairo Lutter

Nõmme Kalju euromäng jalgpalli Euroopa liiga esimeses eelringis jäi küll koroonaviiruse tõttu ära, kuid võõrastel väljakutel olid neljapäeval võistlustules kaks Eesti klubi. Paide Linnameeskond jäi 0:2 alla Vilniuse Žalgirisele, Tallinna FCI Levadia kaotas lisaajal 3:4 Torshavni B36-le.

Kui Paide kohtumises sai võitja saatus selgeks avapoolajaga, siis Levadia ja Torshavni matš käis pidevalt üles-alla ning pakkus tohutult närvikõdi. Sealjuures oli Eesti klubil esimesel 45 minutil kasutada suurepärane võimalus juhtima minna, kuid Markus Jürgenson lõi penalti posti.

52. minutil jõuti siiski sihile. Suurepärase esituse teinud Mark Oliver Roosnupp kombineeris hästi Karl Rudolf Õigusega ning viimane kihutas palli karistusalast Fääri saarte tiimi väravasse.

B36 oli terve mängu standardolukordades väga ohtlik ning 72. ja 76. minutil lõi Sebastian Pingel peaga kaks tabamust. Esimesel korral jõudis taanlane sihile nurgalöögist, teine kord nurgalöögijärgsest olukorrast.

Levadia ei jätnud aga jonni ning kaitsjate suutmatus pall klaarida andis 80. minutil võimaluse Trevor Elhile, kelle pommlöök maandus väravas. Kohtumise viimastel minutitel oli Dmitri Kruglovil hea võimalus matši saatus normaalajaga ära otsustada, kuid puurivaht Roi Hentze püüdis mööda maad kihutatud tugeva karistuslöögi.

Lisaajal tähistas esimesena väravat Levadia. Õnnelikul kombel sai nahkkera enda valdusesse karistusalas luuranud Manucho, kelle tugev löök maandus Hentze selja taga.

Kuus minutit hiljem, 107. minutil, skooris B36 taas peaga. Hea tsenderduse lükkas Artur Kotenko valvatavasse väravasse Ragnar Samuelsen. Viimase naela Levadia kirstu lõi 113. minutil Hannes Agnarsson, kui Pingel mängis paremal äärel üle keskkaitsja Zurab Otšigava ning söötis palli karistusala keskele, kus Agnarsson mänguvahendi paari meetri pealt võrku saatis.

Sealjuures jäi Levadiale lisaajal andmata kindel penalti, kui Hentze võttis karistusalas maha Trevor Elhi. 

Ka mullu langes Levadia eurosarjast väga valusal moel. Euroopa liiga esimeses eelringis võideti küll teine kohtumine Islandi klubi Stjarnani vastu 3:2, ent vastased lõi 122. minutil tabamuse, tänu millele mindi võõrsil löödud väravate abil edasi. Avavaatuses oli Stjarnan parem 2:1.

Enne mänge:

Paide mängib tänavu esimest korda klubi ajaloos eurosarjas. Mullu oldi Eesti meistrisarjas küll neljandad, kuid et karikafinaali võitis juba eurokoha kindlustanud Tallinna Flora, paistis päike keskeestlaste õuele.

Sel hooajal on Paide kodukamaral taas kõrges mängus. Pärast 18. vooru ollakse tabelis kolmandad, jäädes Kaljust maha vaid kahe punktiga. Liider Flora on 13 silma kaugusel, tagantpoolt hingab kuklasse nelja punktiga maha jääv Levadia.

Paide on suvel oma ridu täiendanud. Klubiga on liitunud Eesti koondise ründaja Henri Anier, Amsterdami Ajaxi kasvandikust ääreründaja Deabeas Owusu-Sekyere ja kaitsja Razak Yusif.

Küll on teada, et Žalgirise vastu ei jookse platsile edurivimehed Kevin Kauber ja Kristofer Piht, kellest viimane on olnud Premium liigas Paide üks teravamaid pallureid. Huvitav on ka näha, kas ja millist rolli etendavad põhiparemkaitsja Muhammed Sanneh ja keskkaitsja Mikel Gurrutxaga, kellest esimene tuleb tagasi vigastusest ja teine on kaotanud põhimehe koha Kristjan Peldile.

Kahjuks või õnneks on Žalgiris Paide vastu soosik, kuid kindlasti pole Vjatšeslav Zahovaiko hoolealused surmkindlad autsaiderid.

Kui Paide saab eurolahingusse minna enam-vähem oma parimas rivistuses, siis Levadia seis on vastupidine. Aastaid Vana Maailma klubisarjades osalenud klubi peab hakkama saama põhimeeste Bogdan Vaštšuki, Robert Kirsi, Gando ja Juri Kolomojetsita. Esimesel kahel on mängukeeld, viimased kaks jäid kimpu viisaprobleemidega.

Seega on Levadia saareriiki lennanud 12 väljakumängijaga, mistõttu pole peatreeneril Vladimir Vassiljevil algkoosseisu osas liiga palju pead murda, sest variante lihtsalt napib.

Õnneks pole B36 nii tugev kui Žalgiris, mis suurendab Levadia võimalusi edasi pääseda. Midagi lihtsat pole neid aga ees ootamas, see on selge!

Muide, Euroopa liiga esimeses eelringis osalemine täiendab klubi rahakotti 240 000 euroga. Kui tiimil õnnestub end kadalipust läbi murda, saadakse veel täiendavad 260 000. 

Teine eelring mängitakse alles 17. septembril ning seal on koht kirjas Floral, kes kaotas eelmisel nädalal Meistrite liiga esimeses kvalifikatsioonivoorus Leedu tšempionile Suduvale pärast 1:1 lõppenud normaal- ja lisaaega penaltiseerias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles