Eesti püüab septembris Guinnessi rekordit, 100 000 tabavat vabaviset

Ville Arike
, reporter
Copy
Korv ja pallid Tallinnas Õismäel, Ehitajate tee 111 maja kõrval asuval renoveeritud väliväljakul.
Korv ja pallid Tallinnas Õismäel, Ehitajate tee 111 maja kõrval asuval renoveeritud väliväljakul. Foto: Ville Arike

Eesti korvpalli 100. sünnipäeva-aasta kulminatsioon on plaanitud 19. septembrile, mil toimub Guinnessi rekordi üritus, täpsemalt küll rekordi püstitamine – üle riigi kutsutakse kõiki korvpallihuvilisi tabama vähemalt 100 000 vabaviset.

«Tegelikult püstitame Guinnessi rekordi juba siis, kui tabame sel päeval kasvõi ühe vabaviske. Niisugust üritust pole maailmas veel tehtud. Esitasime Guinnessi rekordi püstitamiseks mullu ametliku taotluse, ootasime kuus kuud ja siis tuli positiivne vastus. Kokku loetakse terves riigis tabatud vabavisked,» selgitas korvpalliliidu peasekretär Keio Kuhi.

Tema sõnul peeti eelmistel aastatel palju ajurünnakuid, kuidas ja milliste üritustega tänavu Eesti korvpalli 100. aastapäeva tähistada. Kui käidi välja 100 000 vabaviske idee, meeldis see kõigile. «Mis saaks olla korvpalli jaoks parem tähistamise viis, kui palle korvi visata. Üritus ei lõpe 100 000 tabatud viske täitudes. Mida rohkem viskeid tabame, seda raskemaks teeme rekordit ületada soovija elu,» lausus Kuhi muheldes.

Algselt oli viskepäev plaanitud täpselt juubelipäevale ehk 7. juunile, kuid koroonapandeemia tõttu lükkus see edasi. «Ühest hetkest jäi kogu elu seisma ja panime ka selle ürituse ootele. Kui asi vabamaks muutus, hakkasime uut päeva otsima,» märkis Kuhi.

Nüüd toimub üritus koos maailmakoristuspäevaga. Eesmärk on sel päeval üle Eesti kogukondade abiga nii väliväljakud korda teha kui ka vabaviskeid visata. Ehk visata korvpall korvi ja prügi prügikorvi.

Koostöös suurtoetaja Utilitase ja kohalike omavalitsustega renoveeritakse tänavu üle Eesti kaheksa väliväljakut. Neist üks asub Tallinnas Õismäel, kus plats on saanud värske asfaltkatte, kvaliteetsed korvikonstruktsioonid ja võrgud.

Guinnessi rekordi püstitamiseks ootab korvpalliliit üle Eesti registreeruma 100 väljakut. Viiendik on olemas, 80 väljakut oodatakse veel. Veebiküljel vabavise.ee kestab registreerumine järgmise nädala reedeni.

Rekordit püstitama minevate korvpallisõprade visete arv ei ole piiratud. Küll pannakse igal väljakul paika reeglid, kui palju üks huviline tohib järjest visata. Kui limiit täis, tuleb minna järjekorra lõppu. Igal väljakul on kohtunik, kes peab tabatud visete üle arvestust. Üritus toimub 19. septembril kell 10–18.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles