Microsoft ostab «The Elder Scrollsi» loojaid Bethesda Softworksi

Aleksandr Bregin
, Tehnikaportaali toimetaja
Copy
Microsofti tegevjuht Satya Nadella
Microsofti tegevjuht Satya Nadella Foto: Eric Risberg/AP

Suure šokina paljudele fännidele säutsas Microsoft välja ühe suurima uudise viimaste aastate jooksul – tehnoloogiagigant ostab ära «DOOMi», «The Elder Scrollsi» ja «Fallouti» seeriate väljastaja Bethesda Softworksi.

Microsoft on astunud läbirääkimistesse Bethesda Softworksi emafirma ZeniMax Mediaga, et alustada ostuprotsessi. Summaks oletatakse 7,5 miljardit dollarit. Oma ametlikus blogis räägib Microsoft Xboxi juht Phil Spencer Bethesdast kui ühest parimast mänguarendusstuudiost maailmas, kes tõi mänguritele selliseid kultusfrantsiise, nagu «The Elder Scrolls», «Fallout», «DOOM», «Prey» ja «Wolfenstein».

Microsoft on teinud suuri hüppeid mängustuudiotesse investeerimises – viimastel aastatel ostis tehnikagigant üle kümne arendusstuudio ning tuleval aastal plaanib kasvatada seda numbrit 23ni. ZeniMax Media on neist kõigist suurim – Bethesdas töötab üle 2300 inimese, kes arendavad erineva kaliibri ja suurusega videomänge.

«The Elder Scrolls V: Skyrim» on Bethesda üks edukamaid videomänge läbi aegade.
«The Elder Scrolls V: Skyrim» on Bethesda üks edukamaid videomänge läbi aegade. Foto: Pe3k / Shutterstock

Mida antud liigutus tähendab aga mänguritele? Esiteks, suure tõenäosusega ei ilmu enam ükski Bethesda mäng Sony PlayStationi konsoolidel (kuigi nii suure ja võimsa tehingu puhul võib tulla ka erandeid), kuna Microsoft tahab kindlasti võtta maksimumi enda investeeringust.

Teiseks, kõik Bethesda mängud tulevad nüüd Xbox GamePassi teenustesse, mis tähendab, et kõik Xbox GamePassi tellijad saavad nautida kõiki Bethesda hitte antud tellimuse raames ilma täismänge ostmata. See puudutab nii Xboxi konsoolide kui ka Xbox GamePassi arvutiversiooni tellijaid.

Osa mängustuudiotest, mis kuuluvad Xbox Game Studiosi alla.
Osa mängustuudiotest, mis kuuluvad Xbox Game Studiosi alla. Foto: Microsoft Xbox

Kolmandaks, kuigi lähiajal ei tule Bethesda teostesse suuri muutusi, siis lähiaastate jooksul võime näha nihkeid Bethesda töökultuuris ja mängude ilmumisstrateegiates.

Antud tehing on üks mõjukamaid mängutööstuse ajaloos, mistõttu suure tõenäosusega kuuleme rohkem uudiseid selle detailide kohta tulevatel nädalatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles