Viis tähelepanekut ⟩ Kes olid avanädala suuremad kangelased ja ebaõnnestujad ning kas TalTech kerkis medalipretendendiks?

Karl Rinaldo
, Võrkpall24 peatoimetaja
Copy
TalTechi vollemeeskond teenis nädalavahetusel võidu ja kaotuse.
TalTechi vollemeeskond teenis nädalavahetusel võidu ja kaotuse. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Esimesel nädalal peeti Balti liigas viis kohtumist ning Eesti võistkondadest on pärast pikki ja raskeid lahinguid kaotuseta veel vaid kaks meeskonda, Tartu Bigbank ja Saaremaa Võrkpalliklubi. Lätlased Covid-19’st tingitud olukorra tõttu liigat veel ei alustanud, ainus Leedu klubi Klaipeda Amber kaotas aga Saaremaale 1:3.

Viis tähelepanekut:

1. Kas tänavune parim leegionär on juba leitud? Hooaja esimene mäng Saaremaa ja Klaipeda vahel pakkus oodatust rohkem põnevust, kuid üks mees jäi eriti hästi silma – brasiillane Evandro Dias Souza. 32-aastase Souza eelmiste koduklubide nimekiri pole iseenesest midagi erilist, muuhulgas Boliivia, Indoneesia ja Küpros (muide, ta on leiba teeninud kokku suisa kümnes riigis!), aga avavoorus näidatu kinnitas, et saarlased võivad valikuga vähemalt seni igati rahul olla. Kui kaotatud avageimis oli Souza rünnak sarnaselt meeskonnakaaslastele kehv (9-st 3 ehk 33%), siis kolmes järgnevas näitas ta esmaklassilisi numbreid – 24-st 17 (70%). Võrdluseks, Saaremaa mullune leegionärist nurgamees Javier Jimenez hakkas vormi leidma alles kevadel, mil koroona hooajale kriipsu peale tõmbas.

Tõsi, üks mäng, eriti hooaja esimene, ei anna piisavalt tõendusmaterjali, et põhjapanevaid järeldusi teha, samuti pole Leedu klubi blokk-kaitse liiga parim. Hea algus on siiski tehtud, nüüd saab huviga jälgida, kas Souza suudab rünnakul stabiilselt hästi esineda ja kas ka tema servi vastuvõtt ja kaitsemäng annavad hea leegionäri mõõdu välja.

2. Kogenud diagonaalründajate hetkeseis üllatas. Kui veel nädala eest paistis, et välismaalt koju naasnud Eesti diagonaalründajatest on kõige keerulisem seis Saaremaaga taasliitunud Hindrek Pulgal, kes ei löönud kaasa ainsaski kontrollkohtumises, siis avanädalavahetus tõestas vastupidist. Pulk sekkus Klaipeda mängus vahetusest ja tõi keskpärase esitusega 11 punkti (+1), kuid mis kõige tähtsam – saarlane sõnas pärast matši, et sai mängida valuvabalt. Tallinna Selveri diagonaalründaja Renee Teppan sekkus nii avamängus Tartuga kui ka teises kohtumises TalTechiga väljakule vaid episoodiliselt servima, mis kinnitas veelkord, et 27. sünnipäeva tähistanud Eesti koondislase õlg pole veel valmis rünnakul suurt koormust saama.

Tartlaste värske täiendus Siim Põlluäär peaks olema erinevalt Pulgast ja Teppanist küll täie tervise juures ja lõi kontrollmängudes usinalt kaasa, ent hooaja esimestes mängudes ta end kuigi heast küljest näidata ei suutnud. Selveri ja Pärnu vastu (mõlemad viiegeimilised mängud) jäi Põlluäärel selgelt vajaka vastupidavusest. Kohtumises Selveriga oli esimesed kaks geimi tema rünnakuefektiivsus 55% ja kolm viimast 23%, matšis Pärnuga võeti ta aga pärast ebaõnnestunud algust (rünnak 23%) välja ja meeskonna pidid 0:2 kaotusseisust võidule vedama nooremad ründajad.

3. Eelmise punkti viimasest lausest kinni haarates tuleb kiita Tartu Bigbanki kui meeskonda, kes suutis avanädalavahetusest võluda põhikonkurentide vastu välja kaks rasket, ent väärtuslikku 3:2 võitu. Just tartlased võivad avanädalavahetusega meie klubidest enim rahule jääda. Arvestades seda, et üks nende põhimehi Alex Saaremaa on pikemaks ajaks palliplatsilt eemal ja häid vahetusmehi sisuliselt võtta pole, on maratonlahingute võitmine seda suurem saavutus.

Esiletoomist väärivad nii sidemängija Kert Toobal ja libero Rait Rikberg kui ka noor nurgameeste kolmik Albert Hurt (kahe mänguga 38 punkti, +21, rünnak 44%), Märt Tammearu (30 p, +12, 44%) ja Stefan Kaibald (26 p, +17, 61%). Eraldi kiitust väärib ka peatreener Alar Rikberg, kes suutis oma ametlikul debüüdil Selveri vastu kavala vahetusega meeskonna pärast kolmanda ja neljanda geimi kaotamist raskest seisust välja aidata, kui tõi julge sammuna Ronald Järve Kert Toobali asemel viienda geimi alguses väljakule, et meeskond saaks hilisema topeltvahetuse toel suure osa geimist eesliinis kolme ründajaga toimetada. Plaan toimis perfektselt ja Tartu võitis otsustava geimi 15:8.

4. Avanädalavahetuse suurim ja ühtlasi meeldivaim üllataja oli kahtlemata Tallinna Tehnikaülikool. Võistkond, kes pole siiani ainsa Eesti klubina meeskonda veel lõplikult komplekteerinud (välismaalt otsitakse jätkuvalt diagonaali), suutis võita teises voorus hingestatud mängu ja hea kaitse toel üht suuremat tiitlipretendenti Tallinna Selverit. Mõistagi polnud Selver väljas parima koosseisuga ning koondise põhimehed Renee Teppan, Andrus Raadik ja Kristo Kollo lähevad lähikuudel kindlasti oluliselt paremaks, kuid taolist kaotust Rainer Vassiljevi meeskond siiski sisse lasta poleks tohtinud, sest meeskondade komplekteeritus on sedavõrd erineval tasemel.

Kui Selveri kaotuses jäi silma sidemängija Renet Vankeri ebakindlus tõstetel ja endise koduklubi vastu mänginud Mihkel Nuudi lihtsad eksimused, siis TalTechis tuleb esile tõsta diagonaalründajaks kehastunud nurgameest Valentin Kordast, kes sai rünnakul meeletu koormuse (57 tõstet!), kuid suutis ometi näidata suurepärast õnnestumisprotsenti (49) ja realiseeris ka otsustavatel hetkedel ka kõige tähtsamad tõsted. Samas ei saa TalTech kerkida pilvedesse, sest päev varem saadud mannetu 0:3 kaotus Pärnule tõestas veelkord, et tegu on väga ebastabiilse meeskonnaga ja medalipretendendiks neid üks võit Selveri üle kindlasti ei tõsta.

Avanädalavahetuse suurim ja ühtlasi meeldivaim üllataja oli TalTech.
Avanädalavahetuse suurim ja ühtlasi meeldivaim üllataja oli TalTech. Foto: Mailiis Ollino/

5. Pärnu võtab üha enam Läti koondise nägu. Nii hooaja esimeses mängus TalTechi (3:0) kui ka teises Tartuga (2:3) olid Pärnu kolm suuremat punktikütti lätlased Atvars Ozolinš (kahe mänguga 35 p, +21, rünnak 50%), Kristaps Platacs (27 p, +5, rünnak 36%) ja Toms Švans (25 p, +15, rünnak 66%). Kogenud Taavet Leppik on näidanud servi vastuvõtul end tuntud headuses (92% ja 69%), kuid saanud rünnakul oluliselt vähem tõsteid kui Ozolinš ja Platacs (Leppik 40, lätlased 67 ja 63).

Kui Avo Keele meeskonna leegionärid jätkavad sama hooga – eriti just Ozolinš, kes on korralikke numbreid näidanud isegi vastuvõtul -, võib Pärnu heidelda põhiturniiril tõesti Selveri, Saaremaa ja Tartuga kui võrdne võrdsega. Ühtegi vigastust Keele põhimehed endale aga lubada ei saa, sest vahetusest võrdväärseid mehi võtta pole ja kodused konkurendid purjetaksid kiiresti tabelis eest.

Credit24 Meistiliiga hooaeg jätkub neljapäeval Kuressaares, kus Saaremaa võõrustab Tallinna Selverit.

Pärnu saagiks jäi nädalavahetusel võit TalTechi üle ning kaotus Tartult.
Pärnu saagiks jäi nädalavahetusel võit TalTechi üle ning kaotus Tartult. Foto: Mailiis Ollino/
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles