Blogi ⟩ Palju elevust tekitanud Flora langes väärikalt

Postimees Sport
Copy
Just sellest löögist sündis Flora 1:2 tabamus.
Just sellest löögist sündis Flora 1:2 tabamus. Foto: ANTONIO BRONIC/REUTERS

Eesti jalgpallimeister Tallinna Flora kohtus Euroopa liiga play-off'is Horvaatia hiiu Zagrebi Dinamoga ning jäi alla 1:3. Teisel poolajal hästi tegutsenud Flora suutis kohati pallida väga tugeva Dinamoga nagu võrdne võrdsega. 

Flora oli avapoolajal Dinamoga hädas ning pidi oma võrgust noppima kaks palli. Esmalt realiseeris Horvaatia kõrgliigas nelja kohtumisega neli väravat löönud Mario Gavranovic karistusalasse tulnud hea tsenderduse, tulistades 11. minutil palli peaga Matvei Igoneni selja taha. 

Veerand tundi hiljem oli Arijan Ademi kord väravat tähistada. Bruno Petkovici kaval sööt mängis Flora kaitseliini olukorrast täielikult välja ning passi saanud Gavranovic lükkas nahkkera Ademile, kellel oli ülesanne suunata pall tühja võrku. Põhjamakedoonlane ei eksinud.

Teisel poolajal oli Flora selgelt aktiivsem ning suutis luua mitu head võimalust. Horvaatia koondise esiväravavahi Dominik Livakovici suutis aga üle mängida vaid vasakul äärel pidevalt teravust näidanud Vlasi Sinjavski, kes lõikas vasakult äärelt keskele poole ja saatis 65. minutil umbes 16 meetri pealt teele täpse kuuli.

Dinamo asus seejärel rohkem palli valdama, kuid siin-seal tekkisid Floral ikka võimalused. Võõrustajad lõid viimase naela Eesti esitiimi kirstu 87. minutil, kui Petkovic mängis palli vasakult äärelt spurtinud Ademile, kes oli ihuüksinda ja lõi karistusalast palli kindlalt Igoneni valvatavasse võrku.

Floral jäi Euroopa liiga alagrupiturniirile pääsemisest puudu vaid üks võit. Plusspoolele tuleb aga kanda tõik, et nad teenisid Eestile vajalikke UEFA koefitsiendipunkte, et lähitulevikus saaksid meie klubid panna eurosarjades välja taas neli tiimi. Veidi on koefitsienti vaja veel parandada, kuid seis on juba lootusrikkam. Lisaks pistis Flora eurohooajaga taskusse 1,38 miljonit eurot, mis on Maarjamaa vuti mõistes tohutu summa.

Enne matši:

Varem on Eesti klubidest Vanas Maailmas nõnda kaugele purjetanud kaks tiimi. Tallinna Levadia jõudis esimest korda alagrupiturniiri uksepakule 2006. aastal, mil kahe mängu kokkuvõttes kaotati 1:3 UEFA karikasarjas Newcastle Unitedile, kolm aastat hiljem tuli neil kokkuvõttes 1:6 alla Türgi hiiule Istanbuli Galatasarayle. Seitse aastat tagasi vandus Nõmme Kalju 0:5 alla Dnipropetrovski Dniprole (Ukraina).

Nüüd on kord jõudnud Flora kätte ning peatreener Jürgen Henn ei salga, et tegemist on klubi ajaloo tähtsaima matšiga. «Siin on veidi rohkem mängus ning meil on võimalik teha midagi suurt,» sõnas peatreener lahingueelsel virtuaalsel pressikonverentsil. «Meil on hea võimalus ja see, et Eesti klubid on varemgi nõnda kaugele jõudnud, annab meile usku.»

Olude sunnil ei saa Henn kohtumisele vastu minna täiskoosseisuga. Kolmandas eelringis Malta meistri Floriana vastu teenitud punase kaardi tõttu ei saa florakaid abistada nende esiründaja Rauno Sappinen. Tema asemel tuleb suure tõenäosusega tippu lülitada kas Rauno Alliku või Frank Liivak, kes tegutsevad tavapäraselt ääreründajana.

Teoorias on Hennil olemas ka Mark Anders Lepik, kuid hooaja esimese poole vigastusega kimpus olnud kesktormaja pole veel 90 minuti kõlblik. «Tema mänguline vorm on selline, mis ei luba teda väga pikalt kasutada. Viimane kord sekkudes mängis ta niigi kauem, kui oleks soovituslik (Lepik sekkus Floriana vastu 81. minutil, kuid pidi seejärel pallima ka pool tundi kestnud lisaaja – K. J.), aga õnneks pidas ta vastu. Sellest lähtuvalt peame ka otsuseid tegema» selgitas peatreener, kes polnud siiski valmis oma kaarte veel avama.

Neljapäeva hommikuks selgub ka see, kas Ken Kallaste on mängukõlblik või peab kolmandat euromängu järjest vasakkaitses alustama alles augusti alguses FC Kuressaarest laenult tagasi toodud Marco Lukka. «Keni seis on lubavam kui eelmistes kohtumistes. Tema jalg tundub parem ning ta saab juba ka suuremal koormusel asju teha. Teisipäevalgi tegi ta trennis natukene mängulisi asju, seega lootust on.»

Dinamo mängib Henni sõnul tüüpilist Balkani vutti. «Nad on tehnilised ja agressiivsed, meenutavad veidi Niši meeskonda Serbiast (mullu alistas Flora nad Euroopa liiga esimeses eelringis 4:2 – toim.). Mängivad sellist jalgpalli, nagu meeldib siinsetele inimestele vaadata,» lausus juhendaja, kes peab horvaate siiski veidi paremaks. «Tõenäoliselt on Dinamo nõrgem kui Frankfurti Eintracht (Flora kaotas neile mulluses teises eelringis 2:4 – toim.).»

Henn lisas, et tänase mängu üks võtmetest on, kuidas saadakse kaitses hakkama vastaste kõrgema tempo ja kiirusega. Kui tagala püsib korras, on florakatel võimalik kontrarünnakutel nõelata. «Eelmisest aastast on meil sarnaste vastastega kogemus olemas, kus kaitsesime ja mängisime vasturünnakutele. Saame seda kasutada,» lausus loots. 

Eestlane märkis, et Flora mehed on kohtumiseks valmis ning eks ole näha, kas neid on enne matši vaja rahustada või innustada. «Vahepeal polegi vaja sellistes mängudes tiimile palju öelda,» kostis ta.

Olgu öeldud, et Euroopa liiga alagrupiturniirile pääsemine tooks Florale 2,92 miljonit eurot. Senise eurohooaja eest on nad teeninud 1,38 miljonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles