Paarisaeruline neljapaat tunnistas taas Leedu paremust ja jäi EMil medalita

Karl-Joosep Küngas
Copy
Eesti sõudmiskoondis loodab enim paarisaerulise naljapaadile.
Eesti sõudmiskoondis loodab enim paarisaerulise naljapaadile. Foto: Elmo Riig / Sakala

Sel nädalavahetusel lõppes viimaks võistluspaus ka sõudjate jaoks, kes olid võistlustules 9.-11. oktoobrini Poolas toimuvatel Euroopa meistrivõistlustel. 

 

Meeste paarisaeruline neljapaat:

Suurte lootustega EMile sõitnud paarisaeruline neljapaat (Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Allar Raja, Jüri-Mikk Udam) tegi eestlastest reedel selgelt kõige parema esituse. Teisel veel startinud Eesti esindus oli esikoha konkurentsis poole distantsini, kuid sealt hakkas eest libisema Itaalia paatkond. Teisena finišeerunud Eesti kaotas lõpuks neile 3,17 sekundiga. Otse pääses finaali ainult võitja, seega tuli rajale tulla ka eilses lohutussõidus.

Nii nagu reedel jäädi ka laupäeval oma sõidus teisele kohale. Sedapuhku jäädi pooleteist sekundiga alla Leedu kvartetile, kuid sellest piisas, et kindlustada koht A-finaalis.

A-finaalis võidutses kindlalt Holland, kes edestas Itaaliat. Eesti neljapaat püsis lõpuni pronksiheitluses, kuid lõpuspurdis näitasid paremat minekut leedukad, kelle paremust Maarjamaa aerutajad taaskord tunnistama pidid

Paarisaeruline kahepaat:

Esimesena sai oma stardi teha paarisaeruline kahepaat. Selles võistlusklassis oli kirjas 17 paatkonda, kes olid jagatud kolme eelsõitu. Andrei Jämsa ja Kaur Kuslap kuulusid nendest esimesse ning konkurentideks olid Hollandi, Poola, Saksamaa, Venemaa ja Itaalia sportlased.

Kiirelt konkurentidest maha jäänud eestlaste sõit oli kõike muud kui kiiduväärt. Nad said ajaks 7.01,810, mis oli eelsõitudes selgelt kõige kehvem tulemus. Esimese sõidu võitis Hollandi kahepaat, kellest eestlased jäid maha enam kui 47 sekundiga.

Jämsal ja Kuslapil oli võimalus vigade paranduseks ja seda ka tehti, kuid mitte piisavalt. Konkurentidele jõuti märgatavalt lähemale, kuid poolfinaali pääsemisest jäädi viie sekundi kaugusele. Nõnda lõpetatakse võistlus C-finaaliga, kus jagatakse kohad 13.-17.

Kohasõidus suudeti konkurentidele kenasti vastu saada ja 500m enne finišit hoiti liidrikohta. Kahjuks lõpuni säärase tempoga ei mindud ning nõnda lõpetati EM 14. kohaga.

Ühepaat:

23-aastane Johann Poolak näitas oma eelsõidus korralikku sooritust. Ta pidi konkureerima Hollandi, Saksamaa, Venemaa, Iisraeli ja Valgevene sportlastega ja lõpetas sõidu neljandal kohal. Ainsana pääsme otse poolfinaali kindlustas võidutsenud hollandlane Amos Keijser, kellest Poolak jäi 15,39 sekundi kaugusele.

Poolaku võistlus jätkus täna õhtul lohutussõiduga, kus tal ennast paremate sekka ei õnnestunud sõita. Oma lohutussõidu lõpetas ta neljandal positsioonil ning nõnda jätkab ta homme heitlust kohtadele 13.-23.

Eesti ühepaadil sõitev Poolak kuulus lõpuks D-finaali ning teenis 23 paatkonna konkurentsis 21. koha.

Kergekaalu kahepaat:

EMil debüteerinud Ander Koppel ja Elar Loot asusid veele esimeses eelsõidus ning neil tuli heidelda Itaalia, Slovakkia, Hollandi ja Venemaa esindustega. Sõiduvõit kuulus esimestele, kellest eestlaseid jäid maha 19,92 sekundiga.

Väga kaua puhata mehed ei saanud, sest juba kolme tunni pärast tuldi rajale lohutussõidus. Ka seal ei läinud Koppelil ja Loodil kõige paremini ning oma sõidus tuli leppida viimase kohaga. Nõnda heideldakse ka edasi C-finaalis, kus mängitakse välja kohad 13.-15.

Kahjuks tuli eestlastel seal leppida viimase positsiooniga, sest tunnistati nii Hispaania kui ka Soome duo paremust.

Naiste paarisaeruline neljapaat:

Sõudeliidu juhatus otsustas logistiliselt mugavas kohas asuvasse võistluspaika lähetada ka õrnema sugupoole esindusegi rivistuses Annabel Aron, Elo Luik, Liisu Mitt ja Grete Alttoa. Teises eelsõidus startinud paatkond näitas 10 naiskonna konkurentsis selgelt kõige kehvemat aega jäädes parimat tulemust näidanud sakslannadest 33,82 sekundi kaugusele. 

Lohutussõidus näitasid naised hoopis paremat minekut ja sõitsid kaheksa sekundit parema aja. Kahjuks ei välditud sellega viimast positsiooni ning nõnda heideltakse homme kohtadele 7.-10.

Enne võistlust:

Eesti lähetas EMile viis paatkonda. Suurimad ootused on seatud mõistagi meeste paarisaeru neljapaadile, kuhu on seekord paigutatud Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Jüri-Mikk Udam. 

«Meie seis on küllaltki hea: seni pole olnud ühtki mainimist väärt tagasilööki. Tundub, et oleme füüsilise ja mentaalse ettevalmistuse vahel leidnud tasakaalu,» rääkis koondise peatreener Veikko Sinisalo enne võistlusi.

Peale nende on Eestil väljas ka meeste kergekaalu kahepaat, kus istuvad Ander Koppel ja Elar Loot, paarisaerulises kahepaadis sõidavad Kaur Kuslap ja Andrei Jämsa, ühepaadil stardib Johann Poolak ja võistlustules on ka naiste paarisaeruline neljapaat koosseisus Annabel Aron, Elo Luik, Liisu Mitt ja Grete Alttoa.

Millised on koondise eesmärgid? «Minu jaoks pakuks rahuolu medalite nimel võitlemine. Et selleni küündida, peame oleme kiired. Kui nii läheb, on meil head väljavaated järgmisel aastal Tokyo olümpiale jõuda,» arvas Sinisalo, kelle sõnul pole asjaosalistel enam kui aastase võistluspausi järel konkurentide tasemest aimugi.

Võistlused toimuvad Poznani linnas asuval Malta nime kandval kanalil, kuhu koroonaviirusest tingitud olukorrast pole pealtvaatajaid lubatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles