Eesti koondis naasis Euroopa karikaetapilt nelja medaliga, millest kaks olid kuldsed

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Darja Mihhailova (vasakul).
Darja Mihhailova (vasakul). Foto: Eesti judoliit

Pärast pikka võistluspausi toimus nädalavahetusel Poolas Bielsko-Bialas esimene judokadettide vanuseklassi Euroopa karikaetapp. 

Viiruse levikuga seonduvalt ei jäetud võistluse korralduses midagi juhuse hooleks– sportlastele ja treeneritele kehtisid ranged maskikandmise ja distantsi-hoidmise nõuded, mõistagi olid kõik koondised eelnevalt koroonaviiruse vastu testitud, pealtvaatajaid võistlustele ei lubatud ning sportlased puutusid üksteisega kokku vaid tatamil.

Bielsko-Biala kadettide Euroopa karikas on aastate jooksul kujunenud välja üheks tugevaimaks U-18 vanuseklassi turniiriks maailmas, kuhu toob oma sportlaseid võistlema isegi näiteks Jaapani koondis, kes selles vanuseklassis naljalt väljaspool Aasiat ei võistle. Mõistagi valitseb praegu maailmas spordivõistluste toimumise osas ebakindlus, mis ei lasknud sel korral võistlusel sarnases mahus toimuda. Kuigi võistlejaid oli arvuliselt vähem kui varasematel aastatel, siis üheksa riigi esindused suutsid võistluste taseme ikka väga kõrgel hoida.

Eesti koondise liider Viljar Lipard maadles kehakaalus -66kg. Kuna eelmise aasta Noorte Olümpiapäevade pronksmedalist ja selle aasta alguses Hispaanias EK-etapil kuldmedali võitnud Lipard oli maailma edetabelis ülikõrgel 6. kohal, tähendas see talle selleks turniiriks esimest asetust ning võistluse alustamist teisest ringist. Seal kohtus ta sloveen Leon Kavciciga, kes oli oma esimeses kohtumises juba alistanud Tšehhi sportlase. Audentese spordiklubi kasvandikul vastasega probleeme ei tekkinud – kaheminutilise maadluse järel suutis Lipard sloveeni ipponi vääriliselt heita ning liikus edasi järgmisesse ringi.

Poolfinaalis füüsiliselt võimsa Kosovo sportlase Dardan Cena vastu näitas Lipard tarka ja kontrollitud maadlust, heitis vastast esmalt waza-ari vääriliselt ning mõni rünnak hiljem ka tehniliselt puhta heitega kindlalt ipponile.

Finaalivastaseks tuli Lipardile Poola sportlane Wojciech Koziolek, kes oli eelnevates ringides üllatuslikult mitu väga tugevat vastast alistanud. Lipard oli selgelt aktiivsem ja ohtlikum pool, kuid poolaka kaitse oli tugev ning Lipardi rünnakutes jäi alati millestki pisut puudu. Koduseinte ja oma koondisekaaslaste marulise kaasaelamise toel suutis Koziolek 30 sekundit enne matši lõppu ühe meie sportlase rünnakuürituse enda kasuks pöörata ning asus waza-ariga juhtima. Lipard näitas keerulises olukorras oma sisu ning viigistas vaid 15 sekundit pärast kaotusseisu jäämist seisu waza-ari väärilise heitega. Matš läks lisaajale ning kahjuks suutis vastane tallinlase seal kinnihoidmisesse saada ning kuldmedali endale napsata.

Kui Lipardi medalivõit oli koondise jaoks pigem oodatud, siis tõelise üllatuspommi lõhkasid Eesti koondise tüdrukud – kolmepeale võideti kolm medalit ning Eesti hümni sai autasustamisel kuulda lausa kahel korral!

Anna Liisa Nurm, kes tegi Poolas oma EK-debüüdi, oli kehakaalus -57kg esimeses ringis loosi tahtel vaba. Järgmises ringis näitas Tartu Do sportlane uskumatult küpset maadlust ning alistas kaheminutilise maadluse järel ipponiga Sloveenia sportlase. Poolfinaalis tuli vastaseks samuti sloveen, kes oli oma veerandfinaalis alistanud Belgia sportlase. Nurm läks aga matš-matšilt järjest kindlamaks ning vastasele mingit varianti ei andnud– vaid pooleteise minuti jooksul jõudis tartlane sooritada nii waza-ari kui ka mõni rünnak hiljem võimsa ipponi väärilise heite. Ka finaalis alistus turniiriks kõrgeima asetuse saanud Tšehhi sportlane Nurmele mängleva kergusega ning nõnda saigi eestlanna oma Euroopa karikaetapi debüüdil kaela kuldmedali. 

Anna Liisa Nurm (vasakult teine).
Anna Liisa Nurm (vasakult teine). Foto: Eesti judoliit

Darja Mihhailova, 2018. aasta kadettide EMi 9. neiu, maadles kehakaalus -52kg, kus maadlus toimus ringisüsteemis. Alistanud esmalt poolaka ja kaks Belgia sportlast ipponitega, pidi ta viimases kohtumises tunnistama Tšehhi sportlase paremust. Kuna ka tšehh oli varasemalt ühe matši kaotanud, sai otsustavaks punktide arv. Mihhailova ipponivõidud andsid talle kokkuvõttes punktiedu ning ühtlasi ka kuldmedali.

Vilena Arshakyan maadles kehakaalus -48kg, kus maadlus toimus samuti ringisüsteemis. Kahe võiduga Poola ja Tšehhi sportlaste üle kindlustas Arshakyan oma esimese EK-medali, seekord pronksise.

Teistest koondislastest saavutas Robert Pappel kehakaalus -73kg seitsmenda koha.

Poola EK-etapp oli viimane ettevalmistus enne novembri lõpus Riias toimuvaid U-18 Euroopa meistrivõistluseid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles