Suur Eelvaade ⟩ Rikbergide maffia. «Vabu päevi enam küsida ei saa, kuna siis kahtlustakse korruptsiooni»

Karl Rinaldo
, Võrkpall24 peatoimetaja
Copy
Bigbank Tartu võrkpallimeeskonda juhib Alar Rikberg.
Bigbank Tartu võrkpallimeeskonda juhib Alar Rikberg. Foto: Margus Ansu

Credit24 Meistriliigas on sel nädalavahetusel mängutules kõik viis Eesti klubi, ent põhitähelepanu koguneb siiski ühele kohtumisele, kus Tartu Bigbank soovib Saaremaa Võrkpalliklubilt hiljutise muserdava allajäämise eest revanši võtta. Vooru keskne mäng algab Tartus pühapäeval kell 15.00.

Juba mainitud esimene ametlik kohtumine mulluste karikafinalistide vahel lõppes kaks nädalat tagasi Kuressaares saarlaste üllatavalt kindla 3:0 (20, 18, 16) võiduga. Mäng kestis vaid 80 minutit, seejärel pääsesid külalised tagasi mandri poole sõitma. Detailset analüüsi, miks Tartu mängu kaotas, polnud mõtet tehagi, sest võõrustajate ülekaal oli igas elemendis mäekõrgune.

Kas kahe nädalaga võib midagi kardinaalselt muutuda? Kindlasti võib! Ja seepärast meile sport meeldibki. Ent nagu Kert Toobal pärast eelmist omavahelist mängu ütles, tuleb Tartul sel juhul teha ise väga hea mäng. Kerge ei saa tartlastel aga mingil juhul olema, sest materjali vahe on märgatav. Just temporündajate osakond, kus Alex Saaremaa jätkuvalt võõrustajaid aidata ei saa, võib kujuneda otsustavaks, sest keskel on tartlastel Kevin Soo ja Siim Päidi näol võtta küll tublid töömesilased, ent pikkust ja võimu jääb Saaremaaga võrreldes paratamatult väheks. Ja kui keskmised on tagasihoidlikud, siis on ka diagonaalidel ja nurkadel keerulisem rünnakuid lahendada, sest neid jälgitakse selle võrra rohkem.

Tartlaste puhul on pühapäevase mängu eel üks suur küsimus õhus: kas eelmisel nädalal põlvemure tõttu kaks mängu puhanud Albert Hurt saab Saaremaa vastu mängida? Võimalik, et isegi kui kõik on hästi, alustab Alar Rikberg mängu ikkagi Märt Tammearu ja Stefan Kaibaldiga, kes esinesid nädala eest Läti klubide vastu väga soliidselt.

Saaremaa põhiküsimus peitub aga koosseisus. Ioannis Kalmazidis on andnud kolmes viimases matšis – sh karikamäng Tallinna Ülikooliga – mitmetele põhimeestele puhkust. Tundub igati loogiline, et tartlaste vastu minnakse väljakule aga oma parimas rivistuses eesotsas sidemängija Alexander Tuschi ja diagonaalründaja Hindrek Pulgaga. Puhanud olek annab saarlastele kahtlemata antud mänguks ka favoriidiseisuse.

Tartu Bigbanki võimalik algkoosseis: sidemängija Kert Toobal, nurgaründajad Märt Tammearu ja Stefan Kaibald, temporündajad Kevin Soo ja Siim Päid, diagonaalründaja Siim Põlluäär, libero Rait Rikberg.

Saaremaa Võrkpalliklubi võimalik algkoosseis: sidemängija Alexander Tusch, nurgaründajad Evandro Dias Souza ja Keith Pupart, temporündajad Wennder Lopes ja Sauli Sinkkonen, diagonaalründaja Hindrek Pulk, liberod Alari Saar ja Johan Vahter.

Vend venna käe all: Rait Rikberg vabu päevi naljalt enam ei saa

Varases keskeas mängijad on vinged sellid, keda ajakirjanikud ikka aeg-ajalt juba puhtalt austusest tülitama peavad. Tartu Bigbanki 38-aastane libero Rait Rikberg kuulub kahtlemata nimetatud seltskonda ja võtab reede õhtul kell 10, mil lapsed juba magavad, ajatajuta ja taktitundetu võrkpalliajakirjaniku kõne vastu. «No räägime,» kõlab Rikbergi pooleldi sosinal kõlav vastus intervjuu soovile. Ja nii me taas küsimuste-vastuste virr-varri tööle panemegi. Jututeemasid jagub küllaga, sest Raitu juhendab tänavu peatreenerina ei keegi muu kui vanem vend Alar.

Rait, tänapäeval on kombeks alustada vestlusi tervisest. Kuidas keha ja vaim hooaja alguses vastu on pidanud?

Mängudel on okei, aga trennides on raskem. Just vaimselt. Vahel on keeruline pärast tööpäeva (Rikberg töötab Tähtvere tennisekeskuse poe mänedžeri ja keelestajana – toim.) trenni minna. Lisaks ootavad lapsed kodus. Loodan, et saan neile piisavalt aega pühendada. Koroona oli selles osas hea aeg, et nägin kõige pisema (Robert) kasvamist kõrvalt. Aga füüsiliselt pole mul häda midagi.

Kui palju on Tartu Bigbanki sisekliima kahe hooaja vahel muutunud? Enamik mängijaid jäid samaks, samas treener on uus.

Ma arvan, et atmosfäär on mullusega sarnane. Muutunud on treeningute ülesehitus, sest Alar (Rikberg) proovib hästi põhjalikult trennid ette valmistada, samas Andrei (Ojamets) oli vana kooli treener, kellel oli palju kogemusi. Tema ei pidanud nii palju ette valmistama.

Kes treeningutel ja treeningute välisel ajal meeskonna tuju üleval hoiavad? Kas noortelt on selles osas abi tulemas?

Noored küll mingit nalja ei tee! Neile pole huumorisoont antud, nii et peame Kerdiga ka selles osas meeskonda vee peal hoidma.

Tartu meeskonna peatreener on tänavu sinu vend Alar Rikberg. Kas sa suudad võtta teda kui iga teist treenerit või jookseb vereside ikkagi paratamatult teie suhtlusest läbi?

Pigem ikkagi on ta treener nagu iga teine. Võib-olla üks asi on teisiti. Minul kui sportival töölisel või siis töötaval sportlasel on varasemast keerulisem vabu päevi küsida, kuna muidu kõik arvaksid, et meil käib korruptsioon vennaga. Andrei andis nädalas tihti kaks vaba õhtut, samal ajal kui teised tegid trenni. Nüüd panen aga täie rauaga.

Kui lähedased vennad te Alariga olete ja kas räägite väljaspool treeninguid muustki kui võrkpallist?

Suhtleme nagu vend vennaga ikka suhtleb – ükskõik millisel teemal. Võrkpallist räägime ka.

On ta treenerina autoriteet sinu jaoks?

Jaa, loomulikult. Tema võrkpallialased teadmised on Eestis kindlasti ühed paremad, kuna ta on palju näinud, kuidas tipus tööd tehakse.

Öeldakse, et peatreeneri ametisse sobivad väga vähesed inimesed. Esimeste kuude põhjal on seda ilmselt küll veidi vara hinnata, ent kas Alarile paistab see roll sobivat?

Mulle tundub, et talle sobib. Võib-olla alguses on tal olnud keeruline raskeid hetki üle elada. Ta võtab hinge liiga palju mõnd mängu. Mõõnu tuleb ikka sisse, näiteks saime suure kaotuse Saaremaalt ja mängisime raske mängu Gargždaiga.

Kas sa oled teda sellistel juhtudel ka aidanud kuidagi?

(Muigab.) Ei ole, las ta saab ise hakkama oma asjadega.

Mainisid juba mänge Saaremaa ja Gargždaiga. Kas Tartu hooaja algust võib nimetada ebastabiilseks? Olete saanud kindlaid ja ilusaid võite – näiteks viimati Riia üle -, samas esinenud kohati ka kehvasti.

Ma ei ütleks, et me oleme ebastabiilsed olnud. Kohustuslikud võidud oleme ära võtnud ja tasavägised mängud oleme suutnud ka ära võita. Otse bussist Saaremaaga mängima minemise puhul on ette teada, et tuleb kaotus.

Annab Tartul tänavu Saaremaaga ikka mängida?

Spordis annab ikka pusida. Kui paberit vaadata, on Saaremaa paremini komplekteeritud ja neil on kõvad varumehed ka, õnneks see alati ei maksa. Nagu TalTech ja Jelgava eelmisel nädalal näitasid, suudetakse saarlastega pusida küll. Kui näiteks (Hindrek) Pulgal juhtub kehv päev olema, võime ka meie nendega võidelda. Tõsi, kui me mängiksime Saaremaaga kümme korda järjest, siis ilmselt enamik kordi võidaks nemad.

Kas enne pühapäevast mängu on Tartu keskendunud täielikult just Hindrek Pulga takistamisele ja Alar on andnud teile paksu paberipaki, kus on kogu info tema kohta kokku pandud?

Jah, ma arvan, et Hindrek on kindlasti nende suurim ründejõud. Brasiillane (Evandro Dias Souza) lööb ka, aga Pulk peab tähtsad pallid ikkagi ise ära otsustama. Pabereid me kätte pole saanud, sest koosolek on laupäeval (intervjuu on tehtud reedel – toim.), aga ega pakse pabereid ei tule ka.

Millise mulje on sulle jätnud Saaremaa liberote duo Alari Saar – Johan Vahter?

Mõlemad on liigas pikki aastaid mänginud ja midagi üllatavat siin pole – nad saavad hakkama.

Püsid sa noorte meestega sammus?

Muidugi püsin! Sa peaksid küsima hoopis, kas nemad minuga sammus püsivad.

Järgmisel aastal peetakse Eestis, kui koroona muidugi lubab, Euroopa meistrivõistluste alagrupiturniir. Oled vihjanud, et võiksid koondisse selleks puhuks naasta. Teed sa koondisse jõudmise nimel tööd ja mõtled sellele?

See on hästi keeruline küsimus. Vaatame esiteks, mis hooaeg toob. Koroonad ja asjad… Kui koondisse minna, siis pean aprillis tundma, et suudan seda teha. Praegu ma veel seda ei tunne.

Kas sa tahaksid kedagi hooaja alguse põhjal oma meeskonnast välja tuua siinkohal? Sul on see võimalus.

Ei taha. Kui sellel hooajal meie võistkonnale peale vaadata, siis on selge, et nurgaründajate sektsioon on see, mis peab meie võistkonda vedama. Triost Stefan Kaibald, Albert Hurt ja Märt Tammearu peab vähemalt kahel olema hea päev, siis võime mängida. Aga ma ei saa öelda, et keegi meie mängijatest oleks viimasel ajal super arenghüppe teinud.

Lõpetuseks, kui sa saaksid ühe mängija võtta Saaremaalt seekordseks lahinguks Tartu võistkonda, siis kelle valiksid?

Tead, ma olen lugenud seda rubriiki. Aga ma ei võta mängijat, sest meil pole tarvis kedagi. Oleme ise piisavalt head. Ma võtaks hoopis Saaremaa massööri Gardo Maruste. Ja tead, miks? Sest ta on lihtsalt hästi muhe ja tore mees! Selline inimene sobiks meie võistkonda.

Credit24 Meistriliiga mängud 31.10-1.11:

31.10 kell 15.00 (Pärnu SH) Pärnu VK – VK BIOLARS/Jelgava

31.10 kell 19.00 (TalTech SH) TalTech – RTU/Robežsardze/Jurmala

1.11 kell 15.00 (TÜ SH) Bigbank Tartu – Saaremaa VK, live-skoor

1.11 kell 17.00 (Audentese SH) Selver Tallinn – VK BIOLARS/Jelgava

1.11 kell 19.00 (Pärnu SH) Pärnu VK – RTU/Robežsardze/Jurmala

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles